Filtrul de upload este ilegal (rezumatul dezbaterii ApTI din 6 octombrie 2017)
Articolul 13 din reforma copyright în UE impune obligația pentru platformele online de a filtra conținutul încărcat de utilizator. La dezbaterea organizată de ApTI, în 6 octombrie, la TechHub, ne-am axat pe implicațiile pe care le va avea filtrul de upload pentru business-urile digitale din România.
Contextul propunerii de reformă a copyright-ului este o inițiativă a Comisiei Europene privind crearea unei piețe unice digitale (Digital Single Market), până în 2020. Totuși, prevederi precum articolele 11 și 13 din prezenta directivă ar reprezenta exact opusul unui ideal de piață unică digitală: ele ar crea o falie între deținătorii de business-uri digitale mici și mari.
În momentul de față, România nu a adoptat încă o poziție oficială. Ministerul Culturii și Identității Naționale are rolul de a îngloba pozițiile entităților implicate într-o opinie unică, ce va fi asumată de Guvern. Dacă sunt prevederi contrare cu cele deja emise de alte instituții - cum ar fi opinia Camerei Deputaților, ele trebuie argumentate.
Prezentarea din cadrul evenimentului și un infografic cu implicațiile pentru mediul de buisness digital sunt disponibile în atașament. De asemenea exista câteva înregistrări din dezbatere pe care le-am transmis live pe Facebook:
https://www.facebook.com/aptiromania/videos/1442735952441018/
https://www.facebook.com/aptiromania/videos/1442750765772870/
https://www.facebook.com/aptiromania/videos/1442759692438644/
Te așteptăm vineri, 13 octombrie de la ora 19:00 la TechHub pentru a continua discuția despre reforma copyright într-un cadru informal și pentru a le scrie împreună europarlamentarilor o carte poștală. Detalii aici, înscrieri aici.
Platformele online devin responsabile pentru conținutul încărcat de utilizatori
Vrei să pui un video pe YouTube sau Trilulilu.ro, de exemplu. Începi să îl încarci, dar dacă platformele identifică părți de material protejat de drepturi de autor, algoritmul va bloca acel conținut încă de la upload. Propunerea de directivă nu face distincție între platforme, așa că ea se aplică atât pentru texte, imagini, sunet, comentarii pe site-uri, cât și pentru cod (în cazul Github) și multe altele.
Conform explicațiilor primite de la Comisia Europeană (via ORDA), articolul 13 nu ar trebui să se aplice motoarelor de căutare, marketplace-urilor sau enciclopediei deschise Wikipedia. Dar felul în care este redactat în acest moment textul care se discută în Parlamentul European nu indică nicio distincție a platformelor.
Filtrul de upload este ilegal
Mai mult, articolul 13 contravine legislației europene deja existente, adică articolului 15 din Directiva pentru comerțul electronic, Cartei drepturilor fundamentale a UE și Jurisprudenței Curții Europene de Justiție care spune că intermediarii nu pot fi ținuți responsabili de conținutul găzduit. Vezi studiul Institutului Max Planck care analizează caracterul ilegal articolului 13 sau un rezumat mai prozaic.
Filtrul de upload devine și judecător și cenzor al Internetului
Presupusul filtru implementat de platforma media nu va putea identifica dacă ai folosit legal materialul - dacă ai făcut o parodie, o caricatură, ai folosit o operă din domeniul public sau o operă liberă pentru utilizare. Practic, platformele online vor deveni judecători și cenzori ai Internetului, ele vor hotărî ce este legal și ce nu, prin companii private și algoritmii care îi implementează.
Algoritmii fac de multe ori greșeli. De exemplu au ajuns cunoscute cazurile când:
- a fost retras conținutul unui profesor de la Universitatea Harvard, pe motiv că avea, în contextul unui argument, inserate câteva versuri dintr-o melodie pop;
- o înregistrare de 12 secunde a unei pisici care toarce, care a fost considerată, în urma unei filtrări, ca fiind material audio deținut de compania EMI Music.
Cine suportă costurile ridicate pentru implementarea tehnologiei de filtrare?
Platformele vor fi obligate să plătească pentru implementarea unor astfel de filtre. Desigur, firmele mici se vor abona la companii specializate din domeniu, care se vor îmbogăți din realizarea filtrelor pentru upload.
Dispar de pe piață jucătorii mici
Avocatnet.ro, Scribd.com, Slideshare.com ș.a. sunt platforme pe care oamenii le folosesc ca să încarce materiale, însă, în condițiile acestui propus Articol 13, nicio platformă de acest tip nu-și va mai putea desfășura activitatea la fel de bine ca până acum. Practic, efectul este că nu vor rămâne pe piață decât cei cu o bază mare de utilizatori și cu tehnologii de filtrare – Youtube, Vimeo etc., iar alte platforme noi nu vor putea să apară.
Filtrul de upload pune bariere la înființarea start-up-urilor
Cătălin Teniță, antreprenor IT, a spus:
„Omori inovația prin astfel de costuri, oamenii nu își vor putea începe activitatea”.
Este foarte dificil să începi o activitate cu o investiție semnificativă în algoritmi de filtrare a conținutului. Investitorii nu vor mai avea nicio motivație de a păstra banii în Europa, iar antreprenorii se vor orienta să-și deschidă un astfel de start-up în SUA, de exemplu, unde nu sunt limitați de upload filter. Sau vor alege să înființeze un start-up în alt domeniu. Cine are cel mai mult de pierdut acum? Inovația.
Ce poți face?
"Vociferați pe toate căile de presiune", ne-a explicat Cătălin Drulă, președintele comisiei IT&C din Camera Deputaților.
Sună acum europarlamentarii pentru a le spune argumentat să voteze cu NU reforma copyright. Nu mai putem aștepta răspunsuri plicticoase politicoase pe mail, trebuie să acționăm direct. Folosește tool-ul SaveTheLink ca să îi suni gratuit!
Abonează-te la canalul ApTI pe YouTube pentru a vedea 10 perspective diferite despre impactul reformei copyright.
Scrie Ministerului Culturii (afaceri.europene@cultura.ro), Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene (cabinet.ae@mae.ro) și Guvernului (drp@gov.ro) să susțină o poziție negativă fermă! Iată un exemplu de text pentru e-mail: https://apti.ro/copyright-reform/actioneaza/
Te așteptăm vineri, 13 octombrie, de la ora 19:00, la TechHub, pentru a continua discuția despre reforma copyright! INTRAREA LIBERĂ > Înscrieri aici
Add new comment