ApTI a participat la Open Education Policy Network CEE Workshop și la OER Forum
ApTI a participat, între 31 mai și 2 iunie, la Varșovia, la Open Education Policy Network CEE Workshop și la Open Education Resources Policy Forum (OER Forum), organizate de Centrum Cyfrowe din Polonia.
ApTI este membră a Coaliției Resurse Educaționale Deschise (RED România), care promovează resursele și practicile educaționale deschise și accesul liber la cunoaștere. Principalele categorii de acțiuni pe care le realizează Coaliția sunt: advocacy și luări de poziție publice, crearea de conținut deschis, formare profesională, împărtășirea de bune practici, campanii de informare și conștientizare a rolului resurselor educaționale deschise în diverse domenii.
În cadrul workshop-ului din 31 mai, în urma discuțiilor, participanții au identificat problema principală în regiune, în ceea ce privește politicile de educație deschisă: închistarea în trecut sau într-o stare de fapt a principalilor actori, mai ales a celor din structurile statale. Provocarea este de a crea o rețea în regiune, în așa fel încât țările din această zonă să poată colabora în proiecte comune.
La OER Forum din 1-2 iunie, am aflat câteva dintre rezultatele unui studiu recent realizat de Joint Research Center al Comisiei Europene și Research Institute for Innovation & Technology in Eudcation (UNIR). Principalele bariere pentru dezvoltarea educației deschise în EU sunt:
- prioritatea scăzută acordată educației deschise;
- inițiativele fragmentate în zonă;
- lipsa sprijinului instituțional;
- absența unei scheme naționale de recunoaștere a licențelor deschise.
În consecință, Uniunea Europeană va trebui să intensifice promovarea strategiilor și instrumentelor de educație deschisă. Studiul va fi publicat în întregime în toamna acestui an.
A doua zi a Forumului OER a fost dedicată politicilor și practicilor și a curpins workshop-uri despre copyright și despre diverse inițiative în domeniul resurselor educaționale deschise. Participanții au făcut scurte prezentări ale situației resurselor educaționale deschise (RED) din fiecare țară. Pentru România, Claudia Iordache (Centrul pentru Inovare Publică) a evidențiat cele mai importante caracteristici ale situației din România:
- Coaliția pentru Resurse Educaționale Deschise este formată din 18 ONG-uri, 5 universități, biblioteci și instituții de cercetare, 4 companii private și 19 persoane;
- Ministerul Educației și-a asumat două obiective legate de RED în prezentul Plan Național de Acțiune. Coaliția este implicată în atingerea obiectivelor;
- Coaliția dezvoltă noi strategii de advocay referitoare la manualele digitale și știința deschisă.
Aceasta a fost a doua ediție a forumului și a reunit participanți din Europa Centrală și de Est, dar și din SUA și Marea Britanie. Evenimentul Centrum Cyfrowe a beneficiat de suportul financiar și logistic al Fundației William and Flora Hewlett și al Programului Informațional al Open Society Foundations.
Add new comment