Cartea electronică de identitate - ce trebuie îmbunătăţit?

  • Posted on: 30 January 2013
  • By: Redacția ApTI

28 ianuarie este ziua protecției datelor cu caracter personal. În 2013, ApTI își propune să vă prezinte, în săptămâna ce începe cu această dată, cinci subiecte (câte unul în fiecare zi) de interes pentru protecția vieții private și a datelor personale în societatea informațională de astăzi. Continuăm cu un punct de vedere referitor la cartea electronică de identitate.

Guvernul României a adoptat, în decembrie 2012, o ordonanță de urgență care reglementează, printre altele, introducerea cărții electronice de identitate, ca act de identitate al cetățenilor români și document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene (OUG nr.82/2012).

Conceptul de carte electronică de identitate are o serie de implicații asupra protecției vieții private private și a datelor cu caracter personal, având în vedere categoriile de date care urmează să fie incluse în cartea electronică de identitate, precum și tehnologia aleasă pentru implementarea acestui concept.

Ordonanța de urgență se află în momentul de față în dezbaterea Senatului.

Întrucât adoptarea ordonanței de urgență nu a fost precedată de o dezbatere publică adecvată, care să permită celor interesați să-și prezinte și susțină opiniile, ApTI a transmis astăzi comisiilor de specialitate din Senat un punct de vedere referitor la prevederile acestei ordonanțe.

În acest punct de vedere, ApTI arată că, în cadrul procedurii de dezbatere parlamentară a OUG nr.82/2012, trebuie avute în vedere o serie de aspecte:

a) chestiuni generale

- demonstrarea necesității stocării de date biometrice în cărțile electronice de identitate (chiar dacă stocarea acestora nu este obligatorie).

b) chestiuni concrete

- reglementarea explicită și expresă a faptului că cetățeanul are posibilitatea de a alege între cartea electronică de identitate și cartea simplă de identitate;

- reglementarea detaliată, prin acte normative cu caracter secundar, a normelor de securitate pentru cărțile electronice de identitate;

- obligativitatea unui audit de securitate (evaluarea gradului de securitate a cărții electronice de identitate);

- obligativitatea unui audit cu privire la impactul cărților electronice de identitate asupra vieții private;

- reglementarea, prin acte normative cu caracter secundar, a caracterului ireversibil al procedurii de ștergere a datelor biometrice colectate;

- respectarea principiului neutralității tehnologice cu privire la conceptul de „carte electronică de identitate”.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.