Săptămâna de acțiune #SaveYourInternet a început

  • Posted on: 4 September 2018
  • By: Cezara Panait
Săptămâna de acțiune pentru salvarea Internetului și a drepturilor de autor în UE tocmai a început! Între 4 și 11 septembrie, ne vom face vocile auzite din nou pentru a ne asigura că “mașina de cenzură” și “taxa pe link” din planurile pentru noua reglementare a copyright-ului în UE nu vor fi susținute în votul din sesiunea plenară ce va avea loc pe 12 septembrie în Parlamentul European.
 
În data de 5 iulie, Parlamentul European a oprit temporar propunerea controversată pentru reforma drepturilor de autor în varianta susținută de comisia JURI, pentru a continua procesul legislativ sub forma dezbaterilor publice în plenul PE. Vezi cum au votat europarlamentarii români mandatul comisiei JURI, în ciuda studiilor de specialitate, a scrisorilor deschise înaintate de organizațiile profesionale pentru protecția drepturilor omului sau a zecilor de mii de mesaje transmise de societatea civilă, prin care se opuneau introducerii atât filtrării conținutului, cât și “taxei pe link”.
 
Respingerea mandatului de negociere a condus la reluarea negocierilor pe marginea textului directivei, ce vor avea loc în perioada următoare. Este important ca votul din 12 septembrie să susțină interesele cetățenilor europeni, și nu pe cele ale industriilor care fac presiuni ca articolele 11 și 13 să fie adoptate în beneficiul acestora.


Săptămâna de acțiune pentru salvarea Internetului

Campania #SaveYourInternet nu își propune să se limiteze doar la transmiterea mesajelor privind articolul 13, respectiv mașina de cenzură. Toți cei interesați sunt încurajați să ia atitudine și să-își facă vocea auzită în legătură cu orice aspecte ale reformei copyright-ului, spre exemplu în ceea ce privește zona educațională, business-urile digitale sau drepturile artiștilor.
 
Accesează pagina #SaveYourInternet, în care vei găsi modele de e-mail-uri pe care le poți transmite direct decidenților europeni care ne reprezintă, idei de mesaje pentru Twitter și prin care îi poți suna pe europarlamentarii români, pentru a le comunica poziția ta. 
 

Cum poți să te implici

  • Scrie o postare pe blog sau publică un articol în ziua de acțiune corespunzătoare categoriei în care te încadrezi, pentru a evidenția impactul reformei drepturilor de autor asupra comunității tale.
  • Pregătește acțiuni în social media într-o anumită zi sau pe parcursul săptămânii și indică-le celor care te urmăresc tool-urile puse la dispoziție de #SaveYourInternet.
  • Trimite o scrisoare tuturor celor 751 de europarlamentari în ziua ta de acțiune. Scopul este să subliniezi modul în care comunitatea din care faci parte va fi afectată.
  • Încurajează-ți comunitatea să acționeze: motivează-i să fie activi în ziua de acțiune (și pe parcursul întregii săptămâni), contactând europarlamentarii folosind instrumentele #SaveYourInternet.
  • Folosește aplicațiile #SaveYourInternet: Scrie un e-mail sau un mesaj pe care comunitatea ta îl poate utiliza apoi adresându-l către europarlamentari prin intermediul tool-urilor #SaveYourInternet.

Așadar, lupta continuă și avem nevoie de sprijinul tău mai mult ca niciodată! Toți cei 751 de europarlamentari vor avea acum șansa de a examina această reformă a drepturilor de autor și de a modifica amendamentele până la data de 5 septembrie, după care raportul inițial al JURI și aceste amendamente vor fi supuse la vot în sesiunea Plenară a Parlamentului European din 12 septembrie.

 

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.