Săptămâna Cenzurii Absurde: Câștigătorul este …

  • Posted on: 23 November 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.22

În ultimii ani, companiile private au ajuns să decidă tot mai frecvent ce este “adecvat” șî “neadecvat” pe Internet și ce fel de conținut Internet avem dreptul să accesăm.

Drepturile la viață privată și libertatea de exprimare sunt lăsate tot mai mult în seama unor decizii arbitrare ale intermediarilor privați. În locul unei societăți în care guvernele alese în mod democratic adoptă și implementează legi predictibile și care pot fi supuse controlului judiciar, avem un număr tot mai mare de „termeni și condiții” pentru furnizarea de servicii, a căror aplicare conduce la interzicerea anumitor tipuri de conținut, ștergerea de profiluri și cenzurarea materialelor considerate „neadecvate”.

În ultimul timp au fost observate numeroase exemple de acțiuni bizare de cenzură impuse de către companii private, care demonstrează absurditatea din spatele unei probleme foarte grave: abandonarea statului de drept în favoarea reglementării private/corporatiste a libertății de exprimare. Pentru a ilustra acest fenomen, EDRi a ales cinci dintre cele mai bizare example de cenzură și a lansat „Săptămâna Cenzurii Absurde” pe Twitter, în timpul căreia utilizatorii au putut vota pentru cel mai absurd caz de cenzură, prin simpla retweet-uire a cazului „favorit”.

Potrivit numărului de retweet-uri, câștigătorul detașat și cel mai absurd cenzor este Apple, care a cenzurat titlui recentei cărți a lui Naomi Wolf, „Vagina”, în magazinul său iTunes. Deși Apple nu a avut absolut nicio problemă în a vinde cartea în scopuri profitabile, a simțit nevoia să își protejeze consumatorii de acest titlu. Ca rezultat, Apple a decis să utilizeze titlul „V***” și să înlocuiască respectivul cuvânt în descrierea cărții. Recționând, autoarea a întrebat pe Facebook „De ce această temă este atât de taboo, într-un spațiu în care materialele pornografice și tranformarea femeilor în marfă sunt prezentate 24/7?”

Următoarele patru locuri au fost ocupate de către:

Locul 2: Apple cenzurează cuvântul #jailbreak în iTunes

Locul 3: Niiplegate : Bob Mankoff expune motivele pentru care Departamentul pentru benzi desenate al New Yorker a fost interzis temporar pe Facebook

Locul 4: Apple interzice în iPhone benzi desenate de natură politică ce au câștigat Premiul Pulitzer

Locul 5: O mamă a primit interdicția de a utiliza Facebook timp de 7 zile după ce a postat o fotografie în care fiica sa 5 ani pretindea că își alăptează sora mai mică

Mai jos sunt alte exemple de cenzură care nu au intrat în top 5:

(Articol de  Kirsten Fiedler - EDRi)

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.