Scrisoarea EDRI către Ambasada SUA cu privire la PRISM

  • Posted on: 25 June 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.12

În data de 18 iunie 2013, EDRi a transmis Ambasadei Statelor Unite ale Americii următoarea scrisoare cu privire la PRISM și protecția datelor cu caracter personal:

EDRI vă mulțumește pentru invitația de a se întâlni cu dumneavoastră astăzi. Apreciem oportunitatea de a avea o discuție cu privire la chestiuni actuale extrem de importante pentru cetățenii de pe ambele părți ale Oceanului Atlantic.

Cu toate acestea, am dori, de asemenea, să ne exprimăm profunda dezamăgire cu privire la recentele dezvăluiri referitoare la programul PRISM și la cadrul legislativ aferent, care oferă o bază legală internă pentru această activitatea. Solicităm și ne așteptăm la mai mult de la Statele Unite ale Americii.

Am dori, de asemenea, să ne exprimă dezamăgirea cu privire la comportamentul Statelor Unite ale Americii în timpul discuțiilor referitoare la propunerile UE pentru un regulament și o directivă privind protecția datelor cu caracter personal.

În ceea ce privește PRISM, supravegherea generală (nedirecționată) pe scară largă conduce la auto-cenzură, descurajarea părerilor diferite, restricționarea libertății de asociere și restricționarea libertății de comunicare. Într-un astfel de mediu, discursul și participarea democratică sunt afectate în mod semnificativ. Supravegherea generală impusă în societăți care nu au avut posibilitatea niciunei alegeri democratice în această chestiune și care nu au fost consultate sau informate cu privire la această încălcare a drepturilor fundamentale reprezintă un dublu afront la adresa democrației. Este complet irelevant faptul că puterea străină (indiferent cine este aceasta) care a impus aceste restricții consideră că procedurile sale interne sunt adecvate pentru a minimiza riscurile aferente acestei supravegheri. Atunci când președintele acelei puteri externe încearcă să își liniștească cetățenii spunând că măsurile de supraveghere se aplică doar în cazul străinilor (care nici măcar nu au aceleași drepturi în fața instanțelor americane ca cetățenii americani), acest lucru este extrem de grav. Avem așteptări mai mari.

În ceea ce privește propunerile legislative europene referitoare la protecția datelor, deși recunoaștem dreptul Statelor Unite de a-și exprima punctul de vedere cu privire la legislația Uniunii Europene, solicităm și ne așteptăm la un nivel adecvat de respect față de procesele noastre democratice. Intervenția SUA în procesul de elaborare a propunerii de regulament, chiar înainte ca textul să fie disponibil în mod formal cetățenilor europeni, a fost complet neadecvată. Eliminarea ulterioară a prevederilor referitoare la protecția drepturilor fundamentale ale cetățenilor europeni față de accesarea datelor de către guverne străine a depășit orice limite acceptabile într-o societate democratică.

Folosirea unei „note informale” distribuite Comisiei Europene fără ca aceasta să poată fi atribuită formal guvernului SUA este cu mult sub standardele minime pe care le-am aștepta de la Statele Unite. Am fost șocați și de discursul pe care l-ați rostit în cadrul Conferinței Forum Europe, când v-ați referit la „obligativitatea consimțământului explicit în toate circumstanțele”, propunerea de regulament neconținând însă o astfel de prevedere. Solicităm și ne așteptăm la mai mult de la Statele Unite ale Americii.

A fost și mai suprinzător să vedem o a doua „notă informală” circulată de către autoritățile SUA în ianuarie anul acesta. Am fost  dezamăgiți de natura frenetică, alarmistă și în esență neîntemeiată a acestui document. Subliniem faptul că Statele Unite au dreptul de a-și exprima punctul de vedere în cadrul acestui proces – dar trebuie să-și asume afirmațiile. Circularea acestui document informal s-a situat, din nou, sub standardele pe care le-am aștepta de la SUA, atât în ceea ce privește procesul, cât și conținutul. Este pur și simplu uimitoare contradicția dintre apelul exprimat în acest document cu privire la respectarea Convenției Internaționale privind Drepturile Civile și Politice, pe de o parte, și încălcarea fără echivoc a art.17 și 19 ale acestui instrument prin programul PRISM, pe de altă parte.

Pe scurt, solicităm:

  • ca guvernul SUA să se abțină de la orice măsuri de colectare a datelor privind cetățeni străini care nu sunt acoperite de acorduri de asistență juridică mutuală cu statut de tratat;
  • ca orice măsură de colectare a datelor privind cetățeni străini să includă prevederi care să le confere persoanelor vizate cel puțin drepturi egale cu cele ale cetățenilor SUA, în toate etapele unei investigații , precum și drepturi care nu sunt sub nivelul oricăror garanții aprobate în mod democratic în țara de rezidență a persoanelor vizate (pentru a se evita astfel fenomenul de „jurisdiction-shopping”);
  • ca SUA să se abțină de la orice măsuri de colectare a datelor care nu vizează și nu se bazează pe suspiciuni concrete;
  • ca SUA să se abțină de la viitoare activități de lobby cu privire la propuneri care nu au fost făcute publice de către Comisia Europeană;
  • ca SUA să comunice Uniunii Europene doar documente de poziție care pot fi identificate în mod neambiguu ca provenind de la administrația SUA.

Spunem toate acestea nu pentru că nu respectăm Statele Unite, ci tocmai pentru că le respectăm. Avem așteptări mai mari pentru că știm că putem avea așteptări mai mari.

(Articol de Joe McNamee - EDRi)

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Comments

Felicitari pentru scrisoare. Se putea ccentua mai mult pe implicatiile acestor programe ale SUA cat si asupra intentiilor lor care ridica suspiciuni.

Pentru o transparenta completa a gestului de sanctionare prin scrioarea trimisa, sper ca raspunsul ambasadei SUA la aceasta scrisoare sa fie publicat in cel mai scurt timp de la primire.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.