Încă un apel la transparență - scrisoare către Președinte

  • Posted on: 5 October 2015
  • By: Valentina Pavel

Update: 9.10.2015 – Se pare ca Presedintele Iohannis a considerat ca e mai important sa nu isi respecte promisiunea publica si sa promulge legea trecuta in mod extrem de obtuz.

Astăzi, ApTI împreună cu 4 organizații non-guvernamentale au adresat o scrisoare domnului Klaus Iohannis prin care atrag atenția asupra procesului decizional defectuos și lipsit de transparență.

Pe fundalul promisiunilor enunțate public de Președinte, solicităm retrimiterea textului de modificare a Legii 506/2004 deja adoptat, înapoi Parlament pentru a permite o dezbatere publică și nu un simulacru.

Textul scrisorii este disponibil mai jos și în atașament.

 

Domnule Președinte Klaus Iohannis,


În data de 5 februarie 201 ați inițiat procesul de reanalizare a prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informațional și al securității informatice. Ați enunțat atunci o serie de principii printre care:

  •     o mai bună informare a opiniei publice privind măsurile în plan legislativ și efectele acestora;
  •     consultări cu reprezentanți ai societătii civile, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai celui academic;
  •     respectarea prevederilor legii transparenței decizionale în procesul de adoptare a textelor de lege.

Ne aflăm acum la finalul procesului legislativ inițiat de Președinție, în fața unui act normativ propus de dvs. și asumat de partidele parlamentar și, în pofida demersurilor societătii civil de a atrage atenția asupra unor aspecte perfectibile din lege, nu putem decât să constatăm că principiile enunțate în februarie 2015 nu au fost onorate:

Prevederile legii transparenței decizionale nu au fost respectate, iar Senatul a modificat, pe ascuns, data anunțată inițial pentru primirea de opinii. Nici Senatul și nici Camera Deputaților nu au organizat nicio dezbatere publică reală pe proiectul de lege, ba chiar au trecut proiectul cu o grabă absolut nejustificată, menținând suspiciuni de „interese ascunse”;

Orice opinie primită din afara spectrului politic a fost ignorată – fie că a fost de la Consiliul Legislativ, societatea civilă sau reprezentanți ai mediului de afaceri. Nu există niciun argument rezonabil pentru a respinge chestiuni de fond, sau pentru ignorarea completă semnalării unor erori de logică din textul propus doar pentru că „trebuie să fie adoptat repede și nu putem schimba vreo virgulă”;

Nu a existat nicio informare a publicului larg, iar presa l-a prezentat ca un alt proiect „Big Brother” (ceea ce este factual incorect, atâta vreme cât proiectul nu propune o supraveghere generalizată). Mai mult, nici măcar subiecților legii nu le-au fost prezentate sau explicate modificările propuse, astfel încât există nelămuriri cu privire la modul de implementare a textului sau de interpretarea corectă a textului actual.

Pentru a rămâne consecvent în angajamentele de transparență și consultare asumate de Președinție, considerăm că singura soluție logică pentru Președinte este retrimiterea textului în Parlament pentru a permite o dezbatere publică și nu un simulacru – chiar și cu consecința întârzierii unui act normativ important.

La rândul nostru, pentru a rămâne consecvenți principiilor esențiale de transparență decizională, care v-au fost prezentate în multe întâlniri, considerăm că, în cazul în care veți decide că promulgarea legii este mai importantă decât respectarea principiilor susținute public de dumneavoastră, singura soluție logică pentru noi este să considerăm orice initiativă viitoare a Președinției de a consulta organizațiile semnatare este irelevantă, fiind lipsită de consecințe practice.


Bogdan Manolea, Asociația pentru Tehnologie și Internet

Mircea Toma, Activewatch

Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent

Maria Nicoleta Andreescu, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki

Mihail Bumbes, Miliția Spirituală

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.