Societatea civilă solicită sesizarea Curții Constituționale în legătură cu legea înregistrării cartelelor SIM preplătite și a hotspot-urilor WiFi

  • Posted on: 3 July 2014
  • By: Redacția ApTI

ApTI, alături de Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI), Geo-spatial.org și Fundația Ceața, a pregătit un document prin care solicită sesizarea Curții Constituționale a României în legătură cu Legea privind modificarea și completarea OUG nr. 111/2001 privind comunicațiile electronice. Aceasta a fost adoptată ieri, 2 iulie, de Camera deputaților în procedură de urgență, fără a se ține cont de multiplele moduri în care afectează grav dreptul la viață privată și nu numai.

Legea a fost inițiată de Guvern în luna aprilie 2014 a fost aprobată rapid de Senatul României (în 2 iunie), și chiar mai rapid de Camera Deputaților (2 iulie). Asta în ciuda protestelor venite din partea societății civile, și chiar a furnizorilor de servicii de comunicații electronice, care cereau dezbatere publică pe această temă și mai ales renunțarea la o astfel de măsură.

Guvernului a adoptat această inițiativă – contestată de societatea civilă – la numai o zi după ce, prin decizia din 8 aprilie 2014 a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), fusese invalidată Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind păstrarea datelor utilizatorilor de telefonie și internet – cunoscută și ca „Directiva Big Brother” – pe motiv că aceasta reprezintă o imixtiune deosebit de gravă și disproporționată în drepturile fundamentale la respectarea vieții private și la protecția datelor cu caracter personal.

Organizațiile semnatare consideră că legea urmează același caracter disproporționat al directivei recent invalidate de instanța europeană, întrucât, sub pretextul protejării securității naționale, toți cetățenii sunt considerați suspecți și sunt supravegheați într-un stil orwellian, specific unei societăți totalitare.

Trebuie precizat că acestă lege este a patra tentativă de a impune o astfel de reglementare în România în ultimii trei ani, toate fiind respinse până acum în diverse stadii în Parlament.
 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.