DNS

Despre ICANN - Internet Corporation for Assigned Names and Numbers

  • Posted on: 19 October 2011
  • By: Redacția ApTI

Pentru a ajunge la o anumită locaţie pe Internet trebuie să introducem o adresă – un nume sau un număr. Adresa respectivă trebuie să fie unică, astfel încât calculatoarele care comunică între ele să ştie unde să se găsească unul pe altul. ICANN – Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - coordonează aceste adrese unice (cunoscute sub denumirea de „identificatori”) la nivel global. Dacă nu ar exista această coordonare, nu ar exista un singur Internet global.

Care sunt, însă, aceşti identificatori? Cum sunt ei gestionaţi de către ICANN? Cum este organizat ICANN? Care este procesul decizional la nivelul ICANN şi cum influenţează politicile acestei organizaţii funcţionarea Internetului? Puteţi găsi răspunsuri la aceste întrebări în materialul ApTI “Despre ICANN – Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. Prin publicarea acestui material, ApTI îşi propune să contribuie la informarea publicului din România în legătură cu modul în care se realizează, în momentul de faţă, gestionarea resurselor Internetului şi cu rolul şi responsabilităţilepe care ICANN le are în acest domeniu.

Aspecte abordate:

ICANN lanseaza Programul pentru noi gTLD-uri

  • Posted on: 20 June 2011
  • By: Redacția ApTI

20 iunie 2011 va reprezenta, cu siguranţă, o zi memorabilă pentru ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers – corporaţia care administrează resursele critice ale Internetului : adrese IP şi sistemul de nume de domenii – DNS) şi pentru întreaga comunitate Internet. După mai mulţi ani de discuţii şi controverse (în special între guverne, reprezentate în cadrul Governmental Advisory Committee - GAC, şi Board-ul ICANN – organismul decizional al ICANN ), Board-ul ICANN a adoptat astăzi, în cadrul celei de-a 41-a întâlniri publice, o rezoluţie care marchează lansarea Programului pentru noi gTLD-uri (generic top level domains).

Pe scurt, lansarea Programului  înseamnă că, pe lângă cele 22 de gTLD-uri existente în prezent (ex: .org, .com, .info), va fi posibilă introducerea în DNS a oricărui alt gTLD care ar putea reprezenta orice cuvânt (un nume de oraş - .berlin, o comunitate - .maori, un brand - .microsoft, etc), sub condiţia respectării, de către respectivul nume şi de către potenţialul registru (entitatea care va solicita înregistrarea unui gTLD şi care poate fi o companie, o organizaţie internaţională, o autoritate publică locală sau regională, o comunitate reprezentată de o organizaţie, etc) a  anumitor reguli stabilite prin Ghidul Utilizatorului (Applicant Guidebook - AG).