organizatii europene

Peste 80 de organizații europene cer protecția neutralității internetului

  • Posted on: 22 April 2013
  • By: Redacția ApTI

Mai mult de 80 de organizații reprezentate de The European Consumer Organisation (BEUC) și European Digital Rights (EDRi) au trimis o scrisoare adresată Comisiei Europene cerând oprirea practicilor experimentale periculoase legate de funcționarea internetului în Europa și protecția principiilor neutralității și deschiderii internetului.

„Cea mai voloroasă caracteristică a Internetul este deschiderea. Anumiți furnizori europeni de acces la internet au început să experimenteze în sensul de a bloca, filtra și limita servicii, iar aceste practici creează bariere într-o lume on-line a cărei valoare esențială este lipsa de frontiere.” explică Joe McNamee, director executiv EDRi. „Această experimentare nesăbuită va continua în cazul în care Comisia Europeană nu îi va pune capăt.”
 
La începutul mandatului său în 2010, comisarul Neelie Kroes și-a exprimat angajamentul față de protecția neutralității internetului. De atunci însă Comisia nu a făcut foarte multe, în afară să se folosească de metoda consultărilor pentru a se sustrage de la îndeplinirea obligațiilor. Din 2010, Comisia a ținut părțile interesate ocupate cu nu mai puțin de șase consultări (două venind direct de la Comisie și patru de la BEREC).
 
BEUC și EDRi se tem că viitoarele recomandări neobligatorii privind neutralitatea internetului vor fi bazate pe măsuri de protecție nesemnificative, cum ar fi posibilitatea de a schimba operatorul și obligația pentru fiecare operator de a avea cel puțin o ofertă completă de acces la internet. Această abordare ar însemna că Comisia Europeană va facilita crearea de noi bariere în „piața unică” digitală pe măsură ce, în același timp, încearcă să le elimine pe cele existente. Pe un start-up european al cărui acces pe piață va fi restricționat nu-l va încălzi cu nimic dacă blocarea va fi „transparentă” sau dacă consumatorii ar putea folosi totuși serviciul lor dacă și-ar schimba furnizorul.