"De ce este ACTA un acord controversat?"

  • Posted on: 24 October 2011
  • By: Redacția ApTI

Având în vedere recenta semnare a Acordului ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) şi lansarea procesului de ratificare de către părţile semnatare (printre care şi Uniunea Europeană), AccessNow.org, EDRi şi TACD au realizat o broşură ("De ce este ACTA un acord controversal?") adresată decidenţilor politici europeni şi menită să le ofere acestora informaţii succinte despre problemele acestui Acord şi despre motivele care sta la baza opoziţiei largi faţă de adoptarea sa.

În broşură se subliniază faptul că modalitatea în care s-a realizat negocierea Acordului îl privează de credibilitate democratică şi de claritate juridică. Dacă va fi ratificat, ACTA va avea implicaţii majore pentru libertatea de exprimare, accesul la cultură şi viaţa privată, va afecta comerţul internaţional şi va reprezenta un obstacol în calea inovării.

În acest context, autorii broşurii îi încurajează pe decidenţii politici europeni să ia în considerare implicaţiile ACTA atât la nivel naţional, în cadrul procesului de ratificare a acordului, cât şi înainte de exprimarea votului final asupra Acordului la nivelul Uniunii Europene. Totodată, în absenţa unor garanţii şi clarificări suficiente din partea Comisiei Europene şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, i se solicită Parlamentului European să voteze “împotriva” ACTA în cadrul viitoarei proceduri de ratificare.

Broşura, care a fost deja transmisă membrilor Parlamentului European, a fost tradusă şi în limba română (vezi şi formatul pentru tipărire).

Comments

Brosura inteleg ca este pentru politicieni/manageri/etc oameni care iau decizii. Din acest motiv ar trebui inca de pe prima pagina sa descrie 3-5 motive principale, apoi se poate adauga restul + explicatii. Prea este pe modelul americat de a scrii 20 de pagini doar sa atragi atentia, chestia asta nu merge la europeni.

Reprezinta o violare a drepturilor omului, o patrundere in intimitatea individului si reprezinta dupa mine cea mai sigura metoda de supraveghere a oricarui individ de pe Terra in scopuri obtinerii de informatii pe care nimeni n-ar trenui s-o permita,pentru ca nu traim in lagare sa fim supravegheati,nici in utopia din romanul" 1984".Poate asta vrea sa fie pana la urma globalizarea,sa fim incadrati intr-o turma si supragheati tot timpul,fara a avea nici o libertate de miscare.
Eu oricum nu sunt de acord cu asa ceva si probabil ca ar trebui sa ne exprimam undeva votul pentru chestia asta.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.