Cum putem verifica online vârsta copiilor? Cu ce consecințe? Oare vrem?
Discuția despre verificarea vârstei online se poartă de când copiii au ajuns să aibă acces la un calculator cu internet. A existat întotdeauna o panică morală legată de accesul copiilor la materiale de tot felul de pe internet. Puține măsuri legislative s-au luat în acest sens, în primul rând pentru că verificarea online a vârstei oricui ar însemna o schimbare profundă a infrastructurii internetului. Astăzi, în schimb, discuția se poartă la un alt nivel.
În UE, apar din ce mai multe inițiative prin care se împinge tot mai mult agenda verificării vârstei copiilor pe internet. Doar că nimeni nu precizează exact cum ar trebuie să se facă, de parcă ar fi o tehnologie simplă.
Însă verificarea vârstei nu înseamnă doar o filtrare a utilizatorilor de internet pe baza vârstei lor, ci mult mai mult de atât. Înseamnă blocarea accesului la anumite tipuri de conținut, încălcarea autonomiei copiilor, încălcarea dreptului lor la liberă exprimare, a vieții lor private, exacerbarea discriminării structurale, printre altele, după cum susține documentul de poziție de la European Digital Rights (EDRi), unde ApTI este membru. Copii au și ei un drept la autonomie decizională - și asta vine la pachet cu niște riscuri asumate - care trebuie respectat.
Pe lângă asta, dacă verificarea vârstei ar deveni o nouă realitate a infrastructurii internetului nostru de toate zilele, asta ar implica filtrarea conținutului în funcție de vârsta utilizatorului. Cine va decide un astfel de lucru? Statul? Furnizorii de internet? Companiile private de social media unde își petrec, statistic vorbind, cel mai mult timp minorii?
Aceste întrebări sunt presante deoarece răspunsul la ele va fi mereu unul controversat. Iar momentan nu este clar, oricât de mare ar fi industria pentru tehnologii de verificare a vârstei (unde sunt niște interese comerciale care diferă de interesele copiilor!), cât de eficientă este această măsură pentru protecția copiilor. Pe lângă asta, există mereu posibilitatea de a eluda sistemul de verificare a vârstei.
Copiii care au internet și l-au folosit vreodată știu deja cum stă treaba cu declararea vârstei - dacă chiar dorești să accesezi un site de tip 18 +, iar tu nu ești major, poți oricând să minți. Dacă copiii reușesc să se adapteze sistemului existent de declarare a vârstei, să-l eludeze într-un mod eficient, ce-i va opri din a face același lucru cu noul viitor sistem de verificare a vârstei? Într-un context în care internetul pare infinit, iar accesul la resursele lui e un scop bun în sine, există puține măsuri, realiste, care ar putea stopa acest comportament digital
În contextul actual românesc, Partidul Național Liberal are un proiect de lege recent care vizează verificarea vârstei copiilor pe internet. Raționamentul inițiatorilor pare a fi următorul:
supraexpunerea la ecrane rănește psihologic și neurologic;
unele platforme digitale s-au transformat în locuri pline de activități periculoase și grave;
mediul online catalizează comportamente teribiliste;
Așa că haideți să protejăm copiii, prin a oferi părinților (în parteneriat cu furnizorii de servicii) un grad de control ridicat asupra a ceea ce văd copiii lor pe internet.
Doar că în proiectul lor de lege, părintelui i s-ar conferi o putere absolută asupra comportamentului minorului pe internet, cu aceleași măsuri indiferent dacă copilul are vârsta de 5 ani ori 17 ani și 362 de zile!
Proiectul de lege spune astfel, începând "cu data intrării în vigoare a prezentei legi, părintele natural, părintele adoptiv sau tutorele legal poate solicita suspendarea sau radierea contului minorului, precum și restricționarea accesului minorului la paginiî electronice care au conținut dăunător".
Părintele ar putea șterge contul copilului său, dacă dorește asta, fără ca acel copil să aibă drept de apel (cui i s-ar putea adresa?). Restricționarea la pagini electronice ar fi, de facto, o limitare a dreptului copilului de a accesa informații pe internet, subminându-i autonomia. Toate acestea sunt făcute în numele protecției copiilor de către relele nefaste ale lumii digitale, doar că rezultatul și consecințele unui astfel de set de legi ar ajunge să rănească fix pe cine ar trebui să protejeze.
În acest context analiza EDRi atașată, unde a contribuit și ApTI, cu privire la verificarea online a vârstei, drepturilor copiilor și metodele tehnice posibile - cu riscurile și avantajele lor argumentează clar și cu dovezi solide și tehnice de ce verificarea vârstei copiilor pe internet nu este modul de a aborda astăzi problemele de natură socială (adicția de telefon și ecrane, comportament teribilist, activități infracționale) cu care se confruntă copiii din ziua de azi.
Add new comment