Acțiuni la nivel internațional împotriva propunerilor legislative din SUA privind cenzura pe Internet (PIPA şi SOPA)

  • Posted on: 18 January 2012
  • By: Redacția ApTI

Cunoscute sub numele de Protect IP Act (PIPA) în Senatul SUA și Stop Online Piracy Act (SOPA) în Camera Reprezentanților, cele două propuneri legislative au ca scop declarat combaterea încălcării drepturilor de proprietate intelectuală în mediul online. Însă, dacă va fi adoptată, noua legislație va compromite securitatea Internetului, va limita libertatea de exprimare online și va încetini creșterea în sectorul tehnologic. Guvernul SUA va putea să oblige ISP-iștii și motoarele de căutare să blocheze încercările utilizatorilor de Internet de a accesa anumite site-uri web, în timp de corporațiile și alți actori privați vor putea să obțină ordine judecătorești prin care să fie cenzurate site-uri web din afara țării.

În acest context, tot mai multe acțiuni au fost inițiate la nivel internațional, în semn de protest față de cele două propuneri legislative.

Într-o scrisoare adresată Senatului SUA, o serie de organizații din întreaga lume (printre care și ApTI) atrag atenția asupra faptului că PIPA, prin prevederile sale, solicită utilizarea de instrumente de cenzură pe Internet, subminează caracterul global al Internetului și amenință libertatea de exprimare în mediul online. În scrisoare se menționează faptul că adoptarea PIPA va fi interpretată ca un mesaj prin care li se comunică altor națiuni că utilizarea instrumentelor de cenzură nu este doar acceptabilă, ci și încurajată.

Semnatarii arată că filtrarea DNS (sistemul de nume de domenii) reprezintă o formă de cenzură care nu conduce la atingerea scopului urmărit, dar care generează pagube colaterale la nivelul comunicațiilor online; deși filtrarea DNS este ușor de evitat de către utilizatorii de Internet, utilizarea acestei tehnologii at submina integritatea Internetului global, făcându-i pe utilizatori mult mai vulnerabili în fața atacurilor cibernetice și fraudelor privind furtul de identitate. În plus, PIPA creează o problemă de juridsicție, întrucât ar trebui să se stabilească dacă un site localizat în afara SUA este legal atât în țara în care este operațional, cât și în SUA. Iar acestă chestiune generează o serie de întrebări referitoare la aplicabilitatea legii, având în vedere faptul că unele site-uri web străine care, în baza PIPA,  pot fi catalogate ca încălcând drepturi de proprietate intelectuală, pot fi legale în alte juridicții.

În finalul scrisorii, semnatarii atrag atenția asupra faptului că modificarea, amânarea sau amendarea unor prevederi ale propunerii legislative, precum cele referitoare la blocarea DNS, nu ar soluționa în întregime problemele semnalate, iar legislația ar reprezenta un precedent care s-ar constitui într-o amenințare reală la adresa drepturilor omului pe Internet. În acest context, I se solicită Senatului să susțină drepturile omului, să apere caracterul dechis al Internetului și să respingă PIPA.

O altă acțiune împotriva PIPA și SOPA are loc astăzi, 18 ianuarie, sub forma unui protest online – SOPA strike -  la care participă o serie de site-uri din întreaga lume. Protestul se manifestă sub forme diferite: unele site-uri au ales să se închidă pe durata zilei, în timp ce altele afișează pe prima pagină  mesaje de protest împotriva inițiativelor de cenzurare în mediul online și mesaje de susținere a caracterului deschis al Internetului. Printre site-urile care protestează se numără și câteva site-uri românești, precum dexonline.ro, photoblog.nicubunu.ro/, drums.ro.

Electronic Frontier Foundation (EFF), una dintre organizațiile care se opun SOPA și PIPA, îi încurajează pe cetățenii SUA să se adreseze membrilor Congresului - pentru a le solicita să respingă cele două propuneri legislative -  fie prin intermediul unui formular online  disponibil pe site-ul EFF, fie contactându-i telefonic, înainte de votul din Senat asupra PIPA (programat pentru 24 ianuarie). 

Comments

protestind impotriva SOPA am fost intrebat de oameni care activeaza in domeniul IT si al programelor libere: "si totusi de ce ne afecteaza pe noi, pe romani, pe europeni, o asemenea lege americana? companiile ca Google o sa isi multe serverele in Asia sau Europa si dupa citeva zile totul o sa revina la normal. noi o sa ne rutam conexiunile la net prin afara Americii"
am explicat ca aceste comanii NU se vor muta, ca vor face in continuare afaceri pe piata americana, care e cea mai mare, ca americanii au controlul sistemului DNS actual, ca cenzura acolo ar crea un precedent care ar fi repede urmat in lume (avem si noi in Europa exempe de cenzura, cum ar fi cele contra TPB).

este ca, fiecare firma sau persoana care are drepturi de proprietate poate lua masuri individuale pentru protejarea lor.
de asemenea o astfel de lege interzice anumite drepturi fundamentale ale omului si totusi, daca stam putin si ne gandim cea mai mare problema va fi pentru initiatorii si beneficiarii acestui proiect de lege deoarece.

1: excluzand o informatie de pe internet duce la lipsa de cunoastere despre acea informatie care poate fi produs spre vanzare, etc.
2: aceasta lege poate duce la un colaps economic global fara precedent inclusiv in defavoarea acestor initiatori si beneficiari si nelimitandu-se la faptul ca aceasta lege o data implementata duce si la neincrederea si la refuzul persoanelor ce necesita informatii si produse la adresa initiatorilor si beneficiarilor acestei legi.
Adica - Cu aceasta lege in vigoare eu personal si nu numai, nu o sa mai am incredere in coca cola si nu o sa mai cumpar produsele lor, de asemenea poate fi vorba si de filme, poze, muzica, etc, orice produs a beneficiarilor. Prin acest fapt acea firma in cateva luni nu va intarzia sa nu mai produca, sa nu mai vanda si inevitabil sa intre in faliment.

CONCLUZIA E SIMPLA - SE DISTRUG EI INSISI ! si in acelasi timp ne distrug pe noi.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.