Comisia Europeană a lansat un pachet de reformă a dreptului de autor, dar textul este complet inadaptat mediului online. Nu oferă un cadru modern, ci doar favorizează marile industrii și corporații, aduce atingere modului esențial în care funcționează Internetul și nu răspunde cerințelor digitale actuale ale cetățenilor europeni.

Ce trebuie să știi

1. „Taxa pe link” – trusturile de presă vor decide ce poți să citești

Se propune crearea unui nou drept de autor pentru companiile media, numit ancillary copyright (drept de autor auxiliar) și poreclit taxa pe link”. Acestea pot interzice ce intră în lista căutărilor tale pe motoarele de căutare și vor putea cere bani de la cei care afișează link-uri către conținutul lor online. Adică plată pentru snippet-uri, thumbnail-uri și preview-uri!

Soarta proprietarilor de site-uri și agregatorilor de știri se va complica în mod deosebit. Ori vor încheia înțelegeri cu trusturile de presă dacă își permit, ori vor dispărea de pe piață. Alta variantă ar fi să publice informația în mod brut și nu foarte explicit, pentru a evita plata acestei taxe.  Sau de a rămâne cu un risc însemnat în activitatea lor. Bun venit listei lungi de link-uri seci!

Propunerea s-ar putea aplica retroactiv pentru orice conținut publicat de companiile media în ultimii 20 de ani. Acest drept nu se va aplica doar pentru publicațiile digitale, ci și pentru print. Unii europarlamentari doresc și includerea publicațiilor științifice, deși această extindere nu este rezonabilă.

2. Upload Filter – mașina de cenzură a Internetului

Platformele online vor fi obligate să implementeze un filtru care să verifice materialul încărcat chiar din momentul upload-ului. Dacă sesizează încălcări ale drepturilor de autor, platformele trebuie să blocheze automat conținutul. Dar cum își poate da seama un algoritm dacă tu folosești în mod legal conținut? Filtrul pe conținut este un mare instrument de cenzură. Algoritmii de filtrare nu pot ține cont de excepțiile prevăzute în legea drepturilor de autor, așa că nu o să mai ai voie să faci parodii, caricaturi, remix-uri. Adio libertate de exprimare!

3. Text and data mining – exploatarea textelor și a datelor

Cu ajutorul soluțiilor software, volume mari de texte și date pot fi analizate în mod automatizat pentru a găsi noi corelații între informații și tipare de interpretare ajutătoare. Este o unealtă benefică pentru orice domeniu și pentru orice categorii de persoane.

În schimb, Comisia Europeană propune ca această exploatare a textelor și datelor să fie realizată doar de organizațiile de cercetare, în scop științific și doar în măsura în care materialele au fost „accesate în condiții legale”. Astfel, se impun bariere inutile pentru cercetare și inovare, studenții, doctoranzii, publicul larg și companiile neputând beneficia de această excepție de la protecția drepturilor de autor. Ei sunt nevoiți să ceară autorizație pentru a prelucra textele și datele, iar organismele de cercetare nu.

4. (Non)Excepția pentru educație – propunerea îngrădește modurile creative de predare

Comisia limitează din nou zona educatională spunând că doar „unitățile de învățământ” pot folosi materiale protejate de drepturi de autor. Niciun alt cadru informal de educație nu este recunoscut. Iar “excepția” se referă doar la posibilitatea de utiliza materialele exclusiv în scop ilustrativ și doar prin rețeaua securizată a școlii. Excepția este extrem de limitată și nu încurajează modurile creative de predare, facilitate de noile tehnologii și posibilitatea de a ține cursuri online la distanță.

Ce poți face?

În Parlamentul European se votează soarta Internetului:

Sună acum europarlamentarii pentru a le spune argumentat să voteze cu NU reforma copyright. Nu mai putem aștepta răspunsuri plicticoase politicoase pe mail, trebuie să acționăm direct. Folosește tool-ul SaveTheLink ca să îi suni gratuit!

  • Scrie Ministerului Culturii (afaceri.europene@cultura.ro), Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene (cabinet.ae@mae.ro) și Guvernului (drp@gov.ro) să susțină o poziție negativă fermă!

  • Abonează-te la canalul ApTI pe YouTube pentru a vedea 10 videoclipuri cu perspective diferite despre impactul reformei copyright.

 

Campanie inițiată de Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI),
în colaborare cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).