Ești simplu utilizator de Internet

La nivel european se lucrează la modificarea legislației în domeniul drepturilor de autor, însă noul pachet de reformă nu ține cont de nevoile actuale ale utilizatorilor în mediul digital. Nu vei mai putea remixa, parodia, face gif-uri și meme-uri. Dreptul la link și la upload va fi eliminat, iar noul crez al Internetului va fi că tu ești automat un criminal.

Iată cum te va afecta reforma copyright:

  1. Nu vei mai putea da share pe Facebook fără să plătești. Noul drept al editorilor de presă dă posibilitatea trusturilor de presă să ceară bani pentru afișarea preview-ului unui articol.
  2. Nu vei mai găsi cu ușurință informații pe Internet. Publicațiile vor decide ce ajunge în lista căutărilor tale sau nu. Unele servicii de agregare vor fi probabil întrerupte sau vor afișa o listă lungă de link-uri neintuitive.
  3. Accesul la materiale care sunt disponibile în mod liber sau la lucrări din domeniul public va fi restricționat.
  4. Conținutul încărcat pe platforme online va fi scanat de filtre automate și blocat dacă conține material protejat de drepturi de autor. Indiferent dacă l-ai folosit legal sau nu. YouTube și Facebook devin și judecătorii și călăii Internetului.
  5. Reforma criminalizează comportamentul obișnuit al utilizatorului, cenzurează, îngrădește libertatea de exprimare și blochează dezvoltarea mediului digital.

Ce poți face?

În Parlamentul European se votează soarta Internetului:

  • Sună acum europarlamentarii pentru a le spune argumentat să voteze cu NU reforma copyright. Nu mai putem aștepta răspunsuri plicticoase politicoase pe mail, trebuie să acționăm direct. Folosește tool-ul SaveTheLink ca să îi suni gratuit!
  • Scrie Ministerului Culturii (afaceri.europene@cultura.ro), Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene (cabinet.ae@mae.ro) și Guvernului (drp@gov.ro) să susțină o poziție negativă fermă!
  • Abonează-te la canalul ApTI pe YouTube pentru a vedea 10 videoclipuri cu perspective diferite despre impactul reformei copyright.

 

Campanie inițiată de Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI),
în colaborare cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).