Ești cercetător / bibliotecar

La nivel european, se lucrează la modificarea legislației în domeniul drepturilor de autor, însă propunerea Comisiei Europene aduce schimbări cu impact negativ pentru cercetători. Se impun bariere inutile pentru cercetare și inovare și excepții pentru sfera academică extrem de restrictive. Propunerea Comisiei Europene nu ține cont de rolul instituțiilor de memorie în prezervarea patrimoniului, răspândirea cunoașterii și a rolului lor educativ.

Dacă ești cercetător, iată cum te va afecta reforma copyright:

  1. Vei fi forțat să plătești publicațiilor taxe pentru includerea unor scurte fragmente din materialele acestora – atât pentru utilizări digitale, cât și pentru print. Acest lucru contrazice regula citării și pune piedici absurde răspândirii cunoașterii și progresului științific.
  2. Accesul la materiale care sunt disponibile în mod liber sau la lucrări din domeniul public va putea fi restricționat, contrar politicilor publice de menținere a educației și cercetarii deschise și accesibile.
  3. Dacă faci cercetare în afara unei organizații științifice, nu vei beneficia de excepția pentru exploatarea textelor și datelor (text and data mining). Studenții, doctoranzii, publicul larg și companiile trebuie să ceară autorizație pentru a prelucra în mod automatizat textele și datele.

Dacă ești bibliotecar, uite ce planuri are Comisia Europeană pentru tine:

Dacă ești bibliotecar, iată cum te va afecta reforma copyright:

  1. Dacă desfășori activități educative, propunerea nu face niciun pas pentru încurajarea modurilor creative de predare și a cursurilor online. Doar instituțiile formale de învățământ vor putea beneficia de excepția nou introdusă, de a putea folosi materiale protejate de drepturi de autor în scop ilustrativ.
  2. Incertitudine juridică și împovărarea cu noi costuri. Comisia introduce un nou drept pentru editorii de presă prin care aceștia pot cere o taxă dacă preiei preview-ul conținutului către care vrei să faci o legătură. Așadar dacă biblioteca face servicii de agregare, va trebui să negocieze înțelegeri cu fiecare publicație pentru a fi posibilă afișarea link-urilor.
  3. Instituțiile de memorie nu sunt luate în calcul nici în cazul excepției nou introduse pentru exploatarea textelor și a datelor. Pentru prelucrarea și analiza în mod automatizat a unui volum mare de date, bibliotecile trebuie să creară autorizație de la deținătorii de drepturi. Doar organismele de cercetare sunt vizate de excepție.

Ce poți face?

În Parlamentul European se votează soarta Internetului:

  • Sună acum europarlamentarii pentru a le spune argumentat să voteze cu NU reforma copyright. Nu mai putem aștepta răspunsuri plicticoase politicoase pe mail, trebuie să acționăm direct. Folosește tool-ul SaveTheLink ca să îi suni gratuit!
  • Scrie Ministerului Culturii (afaceri.europene@cultura.ro), Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene (cabinet.ae@mae.ro) și Guvernului (drp@gov.ro) să susțină o poziție negativă fermă!
  • Abonează-te la canalul ApTI pe YouTube pentru a vedea 10 videoclipuri cu perspective diferite despre impactul reformei copyright.

 

Campanie inițiată de Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI),
în colaborare cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).