Ai un business online

Dacă ai un start up, business online sau ești agregator de conținut, iată ce planuri are pentru tine Comisia Europeană: la presiunile industriei, Comisia Europeană a propus crearea unui nou drept pentru editorii de presă prin care vor putea interzice agregarea conținutului produs. De asemenea, platformele online vor fi obligate să implementeze un filtru automat pentru conținutul încărcat de utilizatori.

Noile prevederi conduc la o incertitudine juridică ridicată, costuri financiare incalculabile și bariere inutile la dezvoltare și inovație.

Iată cum te va afecta reforma copyright:

  1. Platformele online devin practic responsabile pentru conținutul găzduit. Noile prevederi contrazic normele europene existente și transformă intermediarii în noua poliție a Internetului. Orice conținut creat de utilizatori va trebui filtrat automat înainte de upload și blocat în cazul în care conține bucăți de materiale protejate de drepturi de autor, fie că vorbim de Youtube, Wikipedia sau GitHub.
  2. Investiția în filtre automate pune bariere la înființarea start-up-urilor. Costurile ridicate în tehnologia de filtrare fac să dispară de pe piață jucătorii mici și omoară business-urile locale. Doar companiile mari precum Google și Facebook vor supraviețui.
  3. Serviciile de agregare de conținut folosesc scurte citate pentru a da o idee cititorilor despre conținutul articolelor respective. Deși materialele devin mai populare și mai vizualizate, publicațiile vor să fie plătite pentru afișarea snippet-urilor ce redau o minimă descriere a conținutului. Ori plătești editorilor de presă, ori ieși de pe piață!
  4. Bariere pentru inovație în cazul noilor tipuri de aplicații care reproduc fragmente de conținut din articole de știri.

Ce poți face?

În Parlamentul European se votează soarta Internetului:

  • Sună acum europarlamentarii pentru a le spune argumentat să voteze cu NU reforma copyright. Nu mai putem aștepta răspunsuri plicticoase politicoase pe mail, trebuie să acționăm direct. Folosește tool-ul SaveTheLink ca să îi suni gratuit!
  • Scrie Ministerului Culturii (afaceri.europene@cultura.ro), Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene (cabinet.ae@mae.ro) și Guvernului (drp@gov.ro) să susțină o poziție negativă fermă!
  • Abonează-te la canalul ApTI pe YouTube pentru a vedea 10 videoclipuri cu perspective diferite despre impactul reformei copyright.

 

Campanie inițiată de Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI),
în colaborare cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).