Ești jurnalist / blogger
La nivel european se lucrează la modificarea legislației în domeniul drepturilor de autor, însă propunerea Comisiei Europene aduce schimbări cu impact negativ pentru jurnaliști, bloggeri sau persoane care activează în online media. Dreptul auxiliar de autor (ancillary copyright) sau taxa pe link va însemna îngreunarea accesului la informație și limitarea surselor de știri și a informațiilor online.
Iată cum te va afecta reforma copyright:
- Dreptul de autor auxiliar va da editorilor de presă, dar nu jurnaliștilor, dreptul de a decide ce apare în rezultatele motoarelor de căutare și ce nu. Ei vor putea percepe o taxă pentru preluarea snippet-urilor (acea minimă preluare a unui articol: titlul, 1-2 rânduri de text și eventual o poză), care îi face pe cititori interesați de accesarea site-ului unde se află articolul. Dar această cotizație nu va ajunge la jurnaliști, ci doar în buzunarul trusturilor de presă.
- Agregatorii de conținut ori vor suporta costul cerut de publicații, ori vor dispărea de pe piață. Sau vor publica link-uri HTML brute, fără un titlu explicativ sau un preview. Deci mai puțin trafic pentru editorii de presă și acces greoi la informație pentru cititori. Va trebui să memorăm adresele tuturor site-urile unde vrem să citim conținut.
- Dacă agregatorii de conținut nu vor accepta să plătească, va fi mult mai dificil să accesezi informații. Micile publicații au nevoie de agregatorii de conținut pentru a fi mai vizibile și pentru ca materialele lor să devină populare. E o relație de simbioză importantă pentru păstrarea diversității conținutului și pluralității mass-media.
Ce poți face?
În Parlamentul European se votează soarta Internetului:
- Sună acum europarlamentarii pentru a le spune argumentat să voteze cu NU reforma copyright. Nu mai putem aștepta răspunsuri plicticoase politicoase pe mail, trebuie să acționăm direct. Folosește tool-ul SaveTheLink ca să îi suni gratuit!
- Scrie Ministerului Culturii (afaceri.europene@cultura.ro), Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene (cabinet.ae@mae.ro) și Guvernului (drp@gov.ro) să susțină o poziție negativă fermă!
- Abonează-te la canalul ApTI pe YouTube pentru a vedea 10 videoclipuri cu perspective diferite despre impactul reformei copyright.