Ești profesor / trainer
La nivel european, se lucrează la modificarea legislației în domeniul drepturilor de autor, însă propunerea Comisiei Europene nu aduce îmbunătățiri pentru mediul educațional. Astăzi profesorii folosesc instrumente digitale pentru a preda într-un mod interactiv, folosindu-se de Internet și noi aplicații educative. Dar propunerea de reformă copyright îți restrânge libertatea și îți impune cum ai voie să predai.
Dacă ești profesor, uite ce trebuie să știi despre reforma copyright:
- Îngrădește modurile creative de predare și posibilitatea de a ține cursuri online la distanță sau în alte modalități.
- Toate materialele trebuie trimise prin rețeaua securizată a școlii, pentru a beneficia de noua excepție legală pentru scopuri educaționale.
- Incertitudine juridică. Nu vei ști exact ce materiale didactice poți folosi și ce nu.
- Propunerea este de fapt extrem de limitată. Singura utilizare permisă este ilustrarea.
- Rolul educațional este recunoscut doar școlilor și universităților (adică instituții formale de învățământ) și doar pentru activități ce au un scop necomercial. Dacă desfășori activități educaționale printr-un ONG sau alt cadru informal sau orice activitate ce poate fi interpretată ca având cu scop comercial, excepția nu se aplică.
Dacă ești trainer, iată cum te afectează reforma copyright:
- Vine cu excepții pentru educație, dar nu include și trainerii. Propunerea nu recunoaște rolul educațional al cadrelor informale de învățare sau a activităților educaționale desfășurate în afara școlilor și universităților.
- Îngrădește modurile creative de predare și posibilitatea de a ține cursuri online la distanță. Toate materialele trebuie trimise prin rețeaua securizată a unei școli pentru a beneficia de noua excepție legală de ilustrare pentru scopuri educaționale.
- Materialele pe care le încarci pe platforme online vor fi filtrate automat și blocate de la upload dacă detectează materiale protejate de drepturi de autor. Chit că le-ai folosit în mod legal, chit că nu.
- O și mai mare incertitudine juridică. Nu vei ști exact ce materiale didactice poți folosi și ce nu.
Ce poți face?
În Parlamentul European se votează soarta Internetului:
- Sună acum europarlamentarii pentru a le spune argumentat să voteze cu NU reforma copyright. Nu mai putem aștepta răspunsuri plicticoase politicoase pe mail, trebuie să acționăm direct. Folosește tool-ul SaveTheLink ca să îi suni gratuit!
- Scrie Ministerului Culturii (afaceri.europene@cultura.ro), Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene (cabinet.ae@mae.ro) și Guvernului (drp@gov.ro) să susțină o poziție negativă fermă!
- Abonează-te la canalul ApTI pe YouTube pentru a vedea 10 videoclipuri cu perspective diferite despre impactul reformei copyright.