Sunt roboții buni sau răi? - galerie de imagini
Al patrulea articol din seria noastră despre Inteligența Artificială explorează implicațiile etice ale modurilor cum sunt construite și folosite tehnologiile IA. În articole precedente am vorbit pe larg despre sistemele de inteligență artificială (ce sunt, ce nu sunt și ce pot fi) și am identificat problemele majore ale acestor tehnologii și cum ne pot afecta drepturile fundamentale.
Explorăm rolurile pe care le au etica și reglementarea, pentru a arăta cum, de fapt, cele două se alimentează reciproc. Etica recomandă comportamentul dezirabil în timp ce reglementarea impune comportamentul dezirabil prin forța legii.
Atașăm aici un rezumat al discuției despre etica în algoritmii de IA. De data aceasta, discuția invită mult mai mult la o explorare abstractă a subiectului. Aici, e loc mai degrabă de întrebări legate de potențialul tehnologiilor și de cum vrem ca ele să se dezvolte în viitor. Aceste slide-uri sunt licențiate liber (CC BY). Ele pot fi preluate, modificate sau reutilizate fără acordul nostru, ci doar cu menționarea corectă și legală a sursei.
Fiindcă, altfel, la ce bună toată tehnologia, toți chatboții, toți algoritmii din lume dacă viața nu devine mai bună, ci considerabil mai rea?
Acoperim, în aceste slide-uri:
- la ce se referă etica, atunci când e aplicată algoritmilor de IA
- abuzurile eticii, cum etica foarte fi folosită mai degrabă ca un instrument de justificare a unor decizii deja luate
- limitele eticii și cum ne poate ajuta reglementarea, inspirată din etică.
Add new comment