[Newsletter #20] Dă Facebook în judecată, chiar la tine acasă! PLUS: Cum ne-am supărat la Ministerul Culturii
Mesaj de interes public:
Pentru a te înscrie la newsletter-ul ApTI, ai următoarele alternative:
- Prin e-mail: trimite un e-mail la suporteri-join@apti.ro, nu contează subiectul sau conținutul mesajului
- Pe web: intră pe pagina listei de discuții, http://apti.ro/mailman/listinfo/suporteri_apti.ro, și înscrie-te urmând instrucțiunile de la fața locului
- Liber la dat în judecată Facebook în Europa! La tine acasă!
- Cum ne-am enervat la dezbaterea de la Ministerul Culturii, despre reforma copyright
- În căsnicie, împarți totul cu celălalt, dar nici să-ți bagi nasul în lucrurile lui personale!
- Dacă tot o faci, fă-o protejat!
1. Liber la dat în judecată Facebook în Europa! La tine acasă!
Max Schrems este un cetățean austriac care, în 2011 și în 2015, s-a supărat pe Facebook. I s-a părut că Facebook-ul nu-i respectă dreptul la viață privată și a descoperit că nici nu ține cont de unele legi din UE. Așa că s-a hotărât să se lupte cu gigantul reprezentat de subsidiara din Irlanda. După o primă decizie la cea mai înaltă instanță din Europa (CJUE) care i-a dat dreptate lui Max, a urmat o nouă bătălie, începută în 2015. După 3 ani, CJUE a decis că Max poate da în judecată Facebook Irlanda chiar în țara sa, Austria. Deci, e clar, de acum încolo orice consumator român sătul de tertipurile lui Facebook, poate chema compania din Irlanda în instanță și procesul se va judeca în România!
2. Cum ne-am enervat la dezbaterea de la Ministerul Culturii, despre reforma copyright
“Ministerul Culturii a organizat, în 17 ianuarie 2018, o consultare publică despre reforma copyright în UE, cu scopul definitivării poziției oficiale pe care România o va susține în această privință”. Așa sună oficial. De fapt, după ce că dezbaterea a fost amânată o dată și unii au întârziat la discuție, reprezentanții editorilor de presă, a producătorilor de fonograme și a organismelor de gestiune colectivă s-au pus cu tunurile pe ONG-iști și le-au arătat ei că reforma asta va face o groază de bine! Noi rămânem la părerea noastră: directiva copyright va fi NOCIVĂ pentru utilizatori, iar articolele 11 și 13 trebuie eliminate.
Mai multe detalii
3. În căsnicie, împarți totul cu celălalt, dar nici să-ți bagi nasul în lucrurile lui personale!
Ce și-o fi zis soțul? “Păi, e soția mea, eu sunt capul familiei, deeeci… îi pot accesa conturile de Facebook, e-mail și internet banking oricând doresc. Și, dacă vreau, folosesc informațiile pe care le aflu, na!” Nu e chiar așa. Curtea de Apel Iași l-a condamnat definitiv pe bărbat pentru gesturile lui necugetate. Aviz tuturor soților din România: țineți mâinile departe de conturile soției, domnilor! Dar și invers merge același argument juridic :-)
Mai multe detalii
4. Dacă tot o faci, fă-o protejat!
Știm că te dai online zilnic, dar oare știi cât de vulnerabil/ă ești? Ia testează-te la https://panopticlick.eff.org/ și vezi câte date dai despre tine fără să știi! Vezi și aici câte date dai la simpla activare a unor tehnologii sau atunci când accesezi o pagină web.
Add new comment