ACTA revine sub o altă formă? Despre CETA

  • Posted on: 25 July 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.14

Deşi în data de 4 iulie 2012, Parlamentul European a respins ACTA cu o largă majoritate, doar o săptămână mai târziu, Uniunea Europeană a fost acuzată că încearcă să readucă la viață acest acord, prin intermediul CETA – acordul comercial dintre UE și Canada, care include măsuri similare celor prevăzute în ACTA. 

Negocierile dintre UE și Canada asupra acordului comercial CETA au început în noiembrie 2009 și se vor finaliza, cel mai probabil, la sfârșitul acestui an. La fel ca și în cazul ACTA, acordul a fost elaborat în secret, dar unele documente care au ajuns în atenția publicului în februarie 2012 arată că părți componente ale ACTA au fost introduse în acest nou tratat. Însă și CETA va necesita acordul Parlamentului European pentru a intra în vigoare.

 “CETA  trebuie anulat (sau prevederile sale represive, inspirate din ACTA, trebuie eliminate); altfel, acordul va avea acceași soartă ca și ACTA în Parlamentul European”, consideră La Quadrature du Net.

Parlamentarul european Nigel Farage a atras atenția asupa asemănărilor dintre ACTA și CETA: “Dacă are măcar o fărâmă de respect față de opinia cetățenilor europeni, Comisia trebuie să modifice CETA cât mai curând posibil și să pună capăt încercărilor de a da viață ACTA. ACTA este ca un Frankenstein care a fost asamblat și care continuă să se miște. Este periculos și trebuie să i se pună capăt imediat”, consideră Farage.

Activiștii Internet au atras deja atenția asupra faptului că este posibil ca prevederile ACTA să apară în alte proiecte de acorduri, într-o  încercare de a le promova pe alte căi.

 “Reluarea acelorași prevederi într-un acord comercial mult mai vast va face ca respingerea acestui să fie mai dificilă. Dacă CETA este aprobat, probabil Comisia Europeană va spune “tocmai ați acceptat acest acord, așa că nu vă puteți opune ACTA”, afirmă Michael Geist, profesor de drept la Universitatea Ottawa, care a adus în atenția publicului documente care arată faptul că prevederi ale ACTA au fost incluse în CETA.

Capitolul referitor la drepturile de proprietate intelectuală este aproape identic cu cel din ACTA în multe privințe: regulile privind aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, daunele, ordinele judecătorești, păstrarea dovezilor și sancțiunile penale, în timp ce articolul 23 definește orice încălcare la scară comercială a  dreptului de autor ca fiind infracțiune.

Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru comerț, John Clancy, a încercat să explice, pe Twitter, faptul că documentele prezentate publicului reprezintă, de fapt, o versiune anterioară a acordului, de dinante de respingerea ACTA în Parlamentul European, și că proiectul de acord a fost modificat între timp și nu conține nicio prevedere care să contravină legislației europene.

Informații suplimentare:

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.