acord comercial

SUA vrea să compromită protecția vieții private în cadrul negocierilor asupra TTIP

  • Posted on: 14 March 2014
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRI 12.5

În cadrul negocierilor comerciale dintre UE și SUA (TTIP/TAFTA), Statele Unite au înaintat o propunere care ar interzice obligația stocării locale a datelor. Dacă UE acceptă această propunere, va renunța la un instrument esențial de protecție a vieții private.

În data de 5 martie 2014, Grupul Verzilor/EFA din Parlamentul European a organizat o întâlnire cu privire la complexa relație dintre protecția datelor, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) și contextual general al relațiilor dintre UE și SUA după dezvăluirile făcute de Edward Snowden.

În cadrul acestei întâlniri, negociatorul Comisiei Europene, Jan-Willem Verheijden, a spus că protecția vieții private nu face parte din mandatul de negociere al UE. Uniunea nu a propus un text referitor la această chestiune. SUA a formulat un text în cadrul capitolului referitor la comerțul electronic, conținând o propunere generală privind circulația datelor și interzicerea posibilității ca părțile să ceară stocarea locală a datelor.

ACTA revine sub o altă formă? Despre CETA

  • Posted on: 25 July 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.14

Deşi în data de 4 iulie 2012, Parlamentul European a respins ACTA cu o largă majoritate, doar o săptămână mai târziu, Uniunea Europeană a fost acuzată că încearcă să readucă la viață acest acord, prin intermediul CETA – acordul comercial dintre UE și Canada, care include măsuri similare celor prevăzute în ACTA. 

Negocierile dintre UE și Canada asupra acordului comercial CETA au început în noiembrie 2009 și se vor finaliza, cel mai probabil, la sfârșitul acestui an. La fel ca și în cazul ACTA, acordul a fost elaborat în secret, dar unele documente care au ajuns în atenția publicului în februarie 2012 arată că părți componente ale ACTA au fost introduse în acest nou tratat. Însă și CETA va necesita acordul Parlamentului European pentru a intra în vigoare.

 “CETA  trebuie anulat (sau prevederile sale represive, inspirate din ACTA, trebuie eliminate); altfel, acordul va avea acceași soartă ca și ACTA în Parlamentul European”, consideră La Quadrature du Net.

Parlamentarul european Nigel Farage a atras atenția asupa asemănărilor dintre ACTA și CETA: “Dacă are măcar o fărâmă de respect față de opinia cetățenilor europeni, Comisia trebuie să modifice CETA cât mai curând posibil și să pună capăt încercărilor de a da viață ACTA. ACTA este ca un Frankenstein care a fost asamblat și care continuă să se miște. Este periculos și trebuie să i se pună capăt imediat”, consideră Farage.