Colectarea de date de către NSA afectează pe toată lumea
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.21
Noile dezvăluiri făcute de Edward Snowden arată că NSA pare să spioneze pe toată lumea, aliați sau dușmani deopotrivă, colectând date de oriunde și de la oricine, pentru a obține un „avantaj diplomatic” față de aliați precum Franța și Germania sau un „avantaj economic” față de țări precum Japonia sau Brazilia. Sau mai mult?
New York Times explică faptul că nu doar NSA solicită datele pe care le colectează, dar alți „clienți” ai agenției solicită diferite date de la NSA. Iar în acest context „clienți” înseamnă „nu doar Casa Albă, Pentagon, FBI și CIA, dar se referă și la Departamentele de Stat și Energie, Securitate Internă și Comerț și Reprezentantul pentru Comerț al SUA (USTR).”
Dar USTR este, de fapt, omologul administrației SUA care negociază acordul de comerț liber SUA/UE (TTIP) cu reprezentanții Comisiei Europene. Ceea ce oferă o nouă perspectivă asupra întregului proces referitor la TTIP. Și o nouă perspectivă asupra informațiilor deja prezentate de către EDRi în 13 iunie 2013: Comisia Europeană a eliminat din prevederile propunerii de Regulament privind protecția datelor pentru a relaxa regulile referitoare la transferul datelor către autorități din afara UE.
Revista Der Spiegel a anunțat că ar exista un raport care arată că NSA a spionat telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel încă din 2002. După această dezvăluire, Cancelarul i-a telefonat președintelui SUA, care și-a cerut scuze și a afirmat că nu avea cunoștință despre presupusa interceptare telefonică.
Însă, în 27 octombrie 2013, ziarul Bild cita surse din serviciile de informații ale SUA care declarau că șeful NSA, Keith Alexander, l-a informat personal pe Obama, în 2010, despre operațiunile care o vizau pe Merkel.
Potrivit Der Spiegel, o unitate denumită Serviciile Speciale de Colectare (Special Collection Services), cu sediul la etajul patru al Ambasadei SUA din Berlin, a fost responsabilă pentru monitorizarea comunicațiilor din sediul guvernului german, inclusiv comunicațiile cancelarului Merkel. Unități similare au fost instalate în aproximativ 80 de locații din lume. Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich a declarat pentru Bild că o astfel de operațiune ar fi ilegală în Germania, considerând că cei responsabili ar trebuie trași la răspundere.
Germania și Franța au declarat, în 25 octombrie 2013, că doresc ca Statele Unite să semneze un acord de ne-spionaj până la sfârșitul anului.
De asemenea, Spania a început să reacționeze, cerând explicații de la oficialii SUA, după confirmarea faptului că politicieni francezi și membrii ai Parlamentului au fost vizați de activitățile NSA. Numai că Spania este într-o poziție mult mai delicată decât Franța sau Germania, întrucât relațiile sale cu SUA reprezintă o prioritate.
Toate aceste dezvăluiri au pus guvernul SUA și NSA într-o poziție delicată. Casa Albă a ordonat o analiză a activităților NSA de colectare de date din interiorul și din afara țării.
„Din punctul de vedere al NSA, este un dezastru. Fiecare nouă dezvăluire întărește ideea că agenția trebuie să fie supervizată. Există consecințe politice și vor fi și consecințe operaționale”, a afirmat Matthew M. Aid, un istoric în domeniul activității de informații și autor al unei cărți despre NSA publicată în 2009.
Informații suplimentare:
Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0
Add new comment