date

„Reconstruirea încrederii în schimburile de date între UE și SUA” – câteva considerații

  • Posted on: 6 December 2013
  • By: Redacția ApTI
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.23
 
Comisia Europeană a publicat, în data de 27 noiembrie, o comunicare privind acordul „Safe Harbor” ca parte a pachetului mai larg de acorduri privind schimbul de date UE-SUA.
 
Poate cel mai dezamăgitor aspect al comunicării l-a constituit afirmația potrivit căreia Acordul Passenger Name Record (PNR) și alte acorduri privind schimbul de date funcționează, fără ca aceste afirmații să fie fundamentate. Prin a întreba pur si simplu Statele Unite dacă au încălcat regulile existente și a declara, în absența oricăror dovezi credibile, că acordurile privind datele referitoare la pasageri (PNR) și urmărirea datelor financiare (Terrorist Finance Tracking Programme - TFTP) „corespund intereselor comune de securitate ale UE și SUA, oferind în același timp, un nivel ridicat de protecție a datelor personale”, nu se oferă nicio informație nouă. Singurul lucru nou este aparenta convingere a Comisiei Europene că a  întreba politicos Statele Unite dacă au încălcat vreuna dintre aceste reguli reprezintă, de fapt, o investigație.

Colectarea de date de către NSA afectează pe toată lumea

  • Posted on: 10 November 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.21

Noile dezvăluiri făcute de Edward Snowden arată că NSA pare să spioneze pe toată lumea, aliați sau dușmani deopotrivă, colectând date de oriunde și de la oricine, pentru a obține un „avantaj diplomatic” față de aliați precum Franța și Germania sau un „avantaj economic” față de țări precum Japonia sau Brazilia. Sau mai mult?

New York Times explică faptul că nu doar NSA solicită datele pe care le colectează, dar alți „clienți” ai agenției solicită diferite date de la NSA. Iar în acest context „clienți” înseamnă „nu doar Casa Albă, Pentagon, FBI și CIA, dar se referă și la Departamentele de Stat și Energie, Securitate Internă și Comerț și Reprezentantul pentru Comerț al SUA (USTR).”

Dar USTR este, de fapt, omologul administrației SUA care negociază acordul de comerț liber SUA/UE (TTIP) cu reprezentanții Comisiei Europene. Ceea ce oferă o nouă perspectivă asupra întregului proces referitor la TTIP. Și o nouă perspectivă asupra informațiilor deja prezentate de către EDRi în 13 iunie 2013: Comisia Europeană a eliminat din prevederile propunerii de Regulament privind protecția datelor pentru a relaxa regulile referitoare la transferul datelor către autorități din afara UE.

Prezentare vizualizarea datelor - ediția din 31 iulie Internet fără Cravată

  • Posted on: 6 August 2013
  • By: Redacția ApTI

La ediția anterioară Internet fără Cravată am discutat despre căile de analiză și interpretare vizuală a datelor și am explorat împreună o serie de instrumente și site-uri precum Viewshare, Alerte.md bazate pe tehnologia Open Layers.

Raport Skype privind solicitările autorităților de acces la date

  • Posted on: 15 April 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.7

În primul său raport privind transparența – Raport privind solicitările autorităților responsabile cu aplicarea legii din anul 2012 (2012 Law Enforcement Requests Report), Microsoft explică felul în care abordează solicitările de acces la date venite din partea autorităților responsabile cu aplicarea legii din întreaga lume. Raportul include informații și date detaliate referitoare la platforma sa de comunicare Skype, aceasta fiind prima clarificare publică referitoare la statutul legal și jurisdicțional al companiei, de la achiziționarea Spype de către Microsoft în 2011.

Publicarea raportului vine după o serie de presiuni exercitate asupra Microsoft de către societatea civilă; în ianuarie 2012, peste 40 de organizații (inclusiv Access și EDRi) și 60 de indivizi au cerut Microsoft, printr-o scrisoare deschisă, să publice un raport de transparență și să clarifice obligațiile, practicile și politice de divulgare  ale companiei.

Atenția publică acordată Skype are un motiv bun: platforma are peste 663 de milioane de utilizatori și este un instrument crucial pentru activiști și apărători ai drepturilor omului, care depind de acest serviciu. În absența altor opțiuni semnificative sau funcționale pentru canale de comunicație sigure, acești utilizatori trebuie să știe urgent dacă pot utiliza cu incredere în Skype pentru conversații cu caracter sensibil.

Accesul la legislație în Canada

  • Posted on: 28 February 2013
  • By: Redacția ApTI

Așa cum arătam în articolul anterior, ApTI a fost gazda unui seminar pe tema date legislative deschise. 

În cadrul acestui seminar s-a discutat, printre altele, despre experiența Canadei în acest domeniu. Dl Ivan Mokanov, director executiv al Lexum Canada, a prezentat modelul Institutului Canadian pentru Informații Legislative (Canadian Legal Information Institute – CanLII). CanLII, cel mai mare furnizor online de documente legislative din Canada, oferă utilizatorilor acces liber la legi, reglementări (în formă actualizată) și hotărâri judecătorești adoptate, respectiv emise pe teritoriul Canadei. Din punct de vedere al gradului de utilizare, site-ul CanLII înregistrează 30 000 de vizite pe zi și 20 de milioane de pagini descărcate pe lună. 

În prezentarea sa (disponibilă mai jos), dl Mokanov a subliniat faptul că obligația cetățenilor de a cunoaște legea are ca echivalent dreptul de a cunoaște legea. Statul, care este mandatat de către cetățeni să legifereze,  trebuie să fie transparent în legătură cu procesul legislativ și cu rezultatele acestui proces. Accesul liber și deschis la legislație este important și pentru sectorul economic, întrucât contribuie la securitatea juridică a antreprenorilor și investitorilor, permitându-le acestora să cunoască în orice moment legislația în baza căreia funcționează și pe care trebuie să o respecte.