Spunem NU supravegherii! SRI vrea să folosească fonduri europene pentru supravegherea generalizată a tuturor cetățenilor
Astăzi, 8 august 2016, ApTI împreună cu alte 3 asociații nonguvernamentale au trimis o scrisoare publică reprezentanților naționali și europeni pentru a semnala încălcări grave ale Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, în special Articolele 7 și 8 privind dreptul la viață privată și la protecția datelor personale:
SRI a câștigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 – OS 2.3. Creșterea utilizării sistemelor de e-guvernare) prin care intenționează să cumpere software și hardware de 25 de milioane de euro pentru „consolidarea și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice”. În alte cuvinte se dorește dezvoltarea unui adevărat sistem informatic Big Brother, cu un potențial de supraveghere generalizată a întregii populații a României, nefiind prevăzută nicio măsură de limitare a accesului SRI sau al altor instituții publice la datele personale colectate și integrate în acest sistem.
Principalele probleme ale proiectului:
1. Supraveghere generalizată prin agregarea bazelor de date
Proiectul își propune să aducă împreună baze de date de la majoritatea instituțiilor publice românești și să permită căutarea avansată în acestea a oricăror informații despre toți cetățenii. De exemplu, prin capitolul de „analiză comportamentală”, orice cetățean ar putea avea o fișă „de bună purtare” (constituită din informații adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fișe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informații publice (de exemplu informațiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale.
2. Lipsa oricăror garanții și potențialul de abuz
Prin agregarea bazelor de date, orice persoană din cele peste 1000 de persoane ce vor avea acces la sistem vor avea posibilitatea să îl folosească în orice scop personal, fără a putea fi controlate efectiv sau fără ca cetățeanul să știe. De exemplu, vânzătorul unui apartament („prieten SRI”) poate să aibă informații despre potențialul financiar al cumpărătorului (ce mașină are, când a cumpărat-o, ce mașini a avut înainte, ce venituri are, ce credite etc).
3. Bani europeni pentru încălcarea drepturilor europene
Proiectul a fost depus pe 9.06.2016, la o zi după ce apelul pentru fondurile europene structurale (axa 2 – OS 2.3) a fost lansat public, și a fost aprobat foarte repede, în ciuda faptului că acesta încalcă în mod flagrant documentele constitutive ale Uniunii Europene, în speță drepturile la viața privată și la protecția datelor cu caracter personal (art. 7 și 8) din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
4. Rolul SRI în eGuvernare și scopul ascuns al proiectului
SRI nu are nicio competență în domeniul eGuvernării sau în „dezvoltarea funcției de prevenție, detectare și luare de măsuri pentru reducerea redundanței plăților în zona publică”, deși acestea sunt scopurile declarate ale proiectului. Mai mult, anumite capitole din proiect (vezi capitolele de „Recunoaștere facială” sau „Interceptarea comunicațiilor” din documentul explicativ) ne indică faptul că proiectul are de fapt și un scop nedeclarat – acela de supraveghere generalizată a întregii populații. De exemplu, baza de date de recunoaștere facială cu aproximativ 50-60 de milioane de imagini frontale (gen carte de identitate sau pașaport), la care SRI are acces nelimitat și nesupus vreunui control, nu are nici o utilitate/justificare în „prevenirea fraudei”, așa cum pretinde SRI în descrierea proiectului, fiind de fapt o formă de spionare a vieții private a tuturor cetățenilor.
O analiză de interpretare a caietului de sarcini care ridică aceste probleme majore o regăsiți în documentul de explicații mai detaliate.
Semnatarii solicită de urgență:
- anularea licitației și a proiectului care încalcă drepturile fundamentale;
- includerea în condițiile de accesare a fondurilor europene, în mod explicit, a interdicției folosirii acestora pentru încălcarea sau limitarea drepturilor cetățenilor;
- dezbaterea publică a rolului exact al SRI în societatea românească, inclusiv a legislației conexe, ca și a garanțiilor eficiente pentru oprirea abuzurilor de acest tip și precum și a transparenței instituționale pentru orice proiect care depășește cadrul original de securitate națională.
Semnatari
ActiveWatch
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – APADOR -CH
Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI
Centrul de Resurse Juridice
Comments
Delcea
8 August 2016 - 10:45am
Permalink
Nu supravegherii!
De 26 anii,tara este distrusa ,jefuita,padurile ne sunt decimate,industria a fost distrusa si culmea tot cu ajutorul celor din servicii ,si acum ce vor sa mai faca ?Si asa aproape ne au adus pe chituci..
Ana
8 August 2016 - 2:12pm
Permalink
Nu sunt de acord!
orice cont de socializare este urmarit de ani de zile,am cerut stergerea datelor de pe un cont de socializare..Cu toate ca au spus ca au sters contul a ramas mereu active,iar ei oricum si daca nu intri in cont sau steergi contul ,vor vinde pe banii grei altor firme datele mele personale de care se folosesc oricum sa vada cine esti ,cu ce te ocupi,esti sarac,bogat,ce religie ai.? Sunt convinsa ca simplu cetatean,normal si onest ca si telefonul imi este urmarit.
eu stiam ca de aprox 7 luni au primt peste un milliard euro pt interceptarea tuturor cetatenilor.in tara avem peste 50 de mii de securisti...dar medici nu ne trebuie..pleaca toti unde vad cu ochii s-au saturat..
clar nu sunt de accord cu asta,
Mihail Stanculescu
8 August 2016 - 9:53pm
Permalink
Probabil ca cei care verifica
Probabil ca cei care verifica cerintele nu au auzit de https://en.wikipedia.org/wiki/Record_linkage ?...
Interesant este ca exista deja asemenea proiecte, care incalca flagrant normele de privacy.
Mai degraba trebuia organizata un fel de dezbatere (public si specialisti) si in plus un PrivacyLab care sa faca o analiza serioasa a situatiei. Oricum, riscul nu poate fi eliminat Chiar daca se jurnalizeaza accesul, exista un SPOF (accesul /folosirea neautorizata a bazei de date prin interogari federate).
Add new comment