Proiectul SII Analytics: Comisia de control a SRI ascultă SRI-ul, nu-l controlează

  • Posted on: 14 April 2017
  • By: Redacția ApTI

La începutul lunii aprilie, Comisia de control a SRI a transmis un răspuns referitor la sesizarea noastră, împreună cu alte organizații, față de proiectul SII Analytics, prin care SRI dorește să achiziționeze tehnologie de tip Big Brother în România, cu finanțare europeană. Comisia SRI ne informează că proiectul SII Analytics a fost atribuit corect și cu respectarea normelor legale. Pe de o parte, Comisia nu oferă răspunsuri la unele probleme semnalate de noi, eludând întrebările noastre, iar pe de altă parte oferă informații contradictorii. Iată mai jos cele mai importante idei din răspunsul trimis către noi (citiți și articolul de la Romaniacurata.ro sau consultați documentul integral PDF cu răspunsul comisiei).

▶︎ Comisia de control SRI ne informează că protecția datelor cu caracter personal nu se aplică în cadrul activităților în domeniul apărării și siguranței naționale (de unde deducem că SII Analytics e un proiect de intelligence, pe siguranță națională);

▶︎ Mai departe, anunță că proiectul respectă prevederile legii 677/2001 privind protecția datelor cu caracter personal. Comisia nu răspunde, astfel, cererii noastre de a clarifica în baza cărei legi se colectează și integrează datele cu caracter personal din proiectul SII Analytics – în baza legii 677/2001 privind protecția datelor cu caracter personal sau în  baza legii 51/1991 privind siguranța națională a României?

▶︎ În cazul în care colectarea de date se face în baza legii 51/1991, Comisia omite să explice cum anume este asigurată respectarea prevederilor acestei legi și anume obligativitatea existenței unui mandat de siguranță națională, emis în baza unei cereri de autorizare care trebuie să cuprindă indicii din care să rezulte existența uneia dintre amenințările la adresa siguranței în cazul culegerii de informații.

▶︎ Nu am primit un răspuns clar nici la sesizarea noastră care semnala că Ghidul Solicitantului a fost publicat în Monitorul Oficial la mai mult de 1 lună de la publicarea apelului de proiecte și declararea câștigătorului, nerespectându-se astfel etapele de tehnică legislativă prevăzute prin Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, articolul 11. Răspunsul oferit de către Comisie este acela că Ghidul Solicitantului nu indică intervalul de timp aferent depunerii cererilor de finanțare și nici momentul apelului de proiecte. Acest răspuns nu explică de ce Ordinul 282/2016  de aprobare a Ghidului Solicitantului nu a fost publicat în Monitorul Oficial, așa cum prevede legea, înainte de deschiderea apelului de proiecte, așa cum prevede legea, și cum se întâmplă în practică în restul proiectelor.

Răspunsul Comisiei de control nu face decât să reproducă răspunsurile primite de la autoritățile sesizate (ministerele vizate și SRI).  Acest lucru e confirmat și de recenta declarație a Președintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, care susține că proiectul SII Analytics a fost atribuit corect, potrivit Ministerului Comunicațiilor şi MDRAP. 

Pe același subiect, Euractiv.ro a publicat un articolul în engleză în care spune pe scurt povestea sesizării trimise de noi, împreună cu alte organizații, la Oficiul European Antifraudă (OLAF). Citiți aici articolul.


Alte articole pe aceeași temă:

Comisia Europeană non-răspunde la sesizarea privind SII Analytics

SII Analytics. Răspunsul Autorității pentru Protecția Datelor se ascunde după "securitatea națională"

Proiectul SII Analytics - sesizare la Oficiul European Antifraudă (OLAF)


 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.