Solicităm luarea unei poziții publice de către ANSPDCP și ANCOM pe tema măsurilor ONJN de blocare a Internetului

  • Posted on: 5 October 2015
  • By: Valentina Pavel

Astăzi, ApTI a trimis cereri către ANCOM și ANSPDCP pentru a solicita primirea unui punct de vedere și luarea unei poziții publice în ceea ce privește măsurile de blocare a site-urilor și de cenzurare a conținutului pe Internet adopdate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) prin Decizia nr. 1926/2015.

Considerăm că noile măsuri de blocare a Internetului aduc atingere libertății de exprimare și dreptului la viață privată întrucât ONJN a trecut la alcătuirea unei liste negre cu site-uri și a trimis somații furnizorilor de servicii Internet (ISP) prin care obligă la blocarea prin DNS a acestor site-uri. Ca urmare a deciziei ONJN, furnizorii de servicii Internet redirectează cererile utilizatorilor de accesare a site-urilor de pe lista neagră către un server care este găzduit de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Practic, ISP-ul transmite toate datele de trafic care pot inclusiv identifica un utilizator de Internet către STS.

Mai multe explicații și informații despre demersurile ApTI pe acest subiect găsiți în postările anterioare de pe site și în solicitările trimise, disponibile în atașament.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.