retele

Scrisoare deschisă: rețelele comunitare sunt esențiale pentru accesibilitatea Internetului

  • Posted on: 24 March 2017
  • By: Redacția ApTI
Rețele

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), împreună cu peste 30 de rețele comunitare și furnizori de servicii de acces la Internet din întreagă Europă și 40 de organizații din societatea civilă, au semnat o scrisoare deschisă în sprijinul rețelelor comunitare din Europa. Scrisoarea a fost trimisă pe 16 martie factorilor de decizie europeni și conține recomandări pentru sprijinirea acestor inițiative cetățenești care furnizează o cale alternativă, democratică și sustenabilă de a administra infrastructuri de comunicație electronică.

European Community Networks (Rețele Comunitare Europene) este o grupare din ce în ce mai mare de organizații care operează infrastructuri locale de comunicații, operate ca un bun comun, nu pentru profit. Factorii de decizie la nivel național și european au neglijat, în mare parte, existența rețelei și nevoile ei specifice. Iată câteva puncte asupra cărora solicităm atenție și dezbatere.

Opinia ApTI privind proiectul de decizie ANCOM referitoare la securitatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice

  • Posted on: 27 May 2013
  • By: Redacția ApTI

ApTI a transmis astăzi, către ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii), un punct de vedere referitor la Proiectul de Decizie privind stabilirea măsurilor minime de securitate ce trebuie luate de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice sau de servicii de comunicații electronice destinate publicului și raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra furnizării rețelelor și serviciilor de comunicații electronice, supus consultării publice de către autoritate.

Proiectul de decizie este construit pe baza unora dintre prevederile OUG nr.111/2011 privind comunicațiile electronice și detaliază obligațiile furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice sau de servicii de comunicații electronice destinate publicului în ceea ce privește:

  • luarea tuturor măsurilor de securitate adecvate pentru administrarea riscurilor care pot afecta securitatea rețelelor și serviciilor;
  • notificarea ANCOM cu privire la existența unor incidente cu impact semnificativ asupra securității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice.

ApTI îşi exprimă susţinerea faţă de iniţiativa ANCOM, considerând că adoptarea unei decizii care să abordeze problema măsurilor minime de securitate ce trebuie luate de către furnizori este o măsură necesară și bine-venită, mai ales în contextul concluziile desprinse de către ANCOM din cele două studii efectuate în anul 2012 cu privire la securitatea și integritatea serviciilor și rețelelor de comunicații electronice, conform cărora „doar o parte dintre furnizori au proceduri clare și documentate pentru asigurarea continuității rețelelor și serviciilor, în majoritatea cazurilor stabilirea unor măsuri de securitate efectuându-se reactiv, în momentul apariției unui incident” (Raportul anual de activitate al ANCOM, paginile 13-14).

În punctul de vedere transmis, ApTI a formulat şi o serie de propuneri de modificare şi completare a proiectului de decizie: