acces deschis

Scrisoare deschisă: rețelele comunitare sunt esențiale pentru accesibilitatea Internetului

  • Posted on: 24 March 2017
  • By: Redacția ApTI
Rețele

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), împreună cu peste 30 de rețele comunitare și furnizori de servicii de acces la Internet din întreagă Europă și 40 de organizații din societatea civilă, au semnat o scrisoare deschisă în sprijinul rețelelor comunitare din Europa. Scrisoarea a fost trimisă pe 16 martie factorilor de decizie europeni și conține recomandări pentru sprijinirea acestor inițiative cetățenești care furnizează o cale alternativă, democratică și sustenabilă de a administra infrastructuri de comunicație electronică.

European Community Networks (Rețele Comunitare Europene) este o grupare din ce în ce mai mare de organizații care operează infrastructuri locale de comunicații, operate ca un bun comun, nu pentru profit. Factorii de decizie la nivel național și european au neglijat, în mare parte, existența rețelei și nevoile ei specifice. Iată câteva puncte asupra cărora solicităm atenție și dezbatere.

Reacție la introducerea cursului de educație pentru drepturile de proprietate intelectuală în programa școlară

  • Posted on: 13 May 2015
  • By: Valentina Pavel
La propunerea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), Ministerul Educației a aprobat un curs opțional de „educație pentru drepturile de proprietate intelectuală”. Inițiativă lăudabilă, doar că abordarea este unilaterală și ignoră complet ideea de acces liber și licențe libere. ApTI împreună cu alți 12 semnatari au trimis astăzi o scrisoare deschisă ministrului Sorin Mihai Cîmpeanu atrăgând atenția asupra elementelor ce pot fi îmbunătățite ținând cont de realitățile culturale și sociale din lumea digitală.

Resurse Educaționale Deschise – foarte pe scurt

  • Posted on: 22 November 2013
  • By: Valentina Pavel
Resursele Educaționale Deschise provoacă o schimbare majoră în educație. Cu ajutorul acestui tip de resurse trecem la un sistem de învățare în care vârsta, locul de pe glob și posibilitățile financiare nu mai sunt relevante pentru a avea acces la materiale educaționale, fie ele cursuri, manuale, exerciții, teste sau jocuri educative. Mai mult, avem acces la mai mulți profesori, la mai multe forme de învățământ și putem contribui efectiv la perfecționarea resurselor de învățare datorită modului liber în care sunt licențiate resursele educaționale. Și asta nu doar exclusiv în mediul digital sau neapărat având acces la Internet.
 
Ce înseamnă Resurse Educaționale Deschise?

Săptămâna Accesului Deschis

  • Posted on: 25 October 2013
  • By: Valentina Pavel

Între 21 și 27 octombrie are loc a VI-a ediție a Săptămânii Accesului Deschis. Peste tot în lume se organizează evenimente legate de tema ediției acestui an „Accesul Deschis. Redefinirea impactului” (vezi și afișul atașat), iar pe unele dintre ele le puteți viziona și online. Găsiți aici lista evenimentelor cu live stream: http://www.openaccessweek.org/page/live-stream-events

Înțelegerea Accesului Deschis

  • Posted on: 21 March 2012
  • By: Redacția ApTI

Având în vedere obiectivul său de promovare și susținere a unei lumi digitale libere și deschise, ApTi a răspuns inițiativei lansate de către comunitatea virtuală Kosson și a semnat Înțelegerea Accesului Deschis - un document prin care se recunoaște importanța accesului deschis, prin orice mijloace, la resurse de informare electronice.

Înțelegerea subliniază faptul că accesul deschis înseamnă că utilizatorilor le este permis să citească, să descarce, să copieze, să distribuie, să tipărească, să caute sau să acceseze resurse, să le parcurgă pentru a le indexa, să le paseze ca date sau să le folosească în orice alt scop permis, fără bariere financiare, legale sau tehnice altele decât cele inseparabile de accesul în sine la aceste resurse.

Semnatarii acestei înțelegeri își propun ca obiective:

  • creșterea nivelului de cunoaștere al părților implicate în modelele de publicare cu acces deschis;
  • sprijinirea elaborării de politici pentru accesul deschis în domeniul cercetării, guvernamental și al patrimoniului cultural;
  • responsabilizarea autorilor prin explicarea beneficiilor dintr-o mai bună gestionare a propriilor drepturi de autor;
  • stabilirea unei infrastructuri la nivel național care să susțină și să faciliteze creșterea în număr a operelor cu acces la text integral, seturi de date și resurse agreate.

Documentul este disponibil spre semnare tuturor celor care susțin ideea de acces deschis la resursele de informare electronică: specialiști în domeniul informării, cercetători, instituții publice și private, studenți, publicul larg.