turcia

VICE.COM: De ce ne afectează pe toți arestarea experților IT din Turcia

  • Posted on: 4 August 2017
  • By: George Hari Popescu

Ali, consultant IT, și Peter, un antrenor de wellness anti-violență din Germania, se aflau în Istanbul pentru un workshop. Au avut astfel de workshopuri în Mexic și Pakistan, dar e prima oară când au ajuns în închisoare din cauza muncii lor. 

Tanrikulu vs. Turkey sau mica persoană privată contra gigantului stat

  • Posted on: 20 July 2017
  • By: George Hari Popescu

Printr-o decizie recentă, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a recunoscut statutul de victimă unui cetățean turc care s-a declarat afectat de supravegherea în masă pe care a derulat-o guvernul timp de o lună, cu justificarea luptei anti-terorise. Deși exista deja un alt caz pe rol care reclama supravegherea, Mustafa Sezgin Tanrıkulu a dat separat în judecată statul turc deoarece i-au fost monitorizate comunicațiile telefonice și e-mail-urile și astfel au fost încălcate articolele 8 și 13 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Turcia: Social media și drepturile noastre

  • Posted on: 1 August 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.15

Turkey Alternative Informatics Association, împreună cu alte 11 organizații neguvernamentale din Turcia, au publicat următorul anunț public, intitulat „Revendicarea drepturilor noastre privind mijloacele de comunicare socială („social media”), după protestele din Parcul Gezi”:

ONU și alte organizații internaționale au declarat că Internetul este principalul instrument pentru exercitarea libertății de exprimare și a libertății presei. Internetul și mijloacele de comunicare socială sunt indispensabile pentru progresul indivizilor, pentru participarea acestora în societate și pentru o democrație durabilă. Grupuri de oameni din întreaga lume solicită acces la informație, transparență și democrație participativă.

Libertatea de exprimare, libertatea de a protesta și viața privată sunt drepturi fundamentale ale omului. Libertatea de exprimare constă și în libertatea de a avea alte opinii. Însă defăimarea, discursurile instigatoare și apelurile la violență nu sunt incluse în libertatea de exprimare.

Mijloacele de comunicare socială au schimbat considerabil stilurile de comunicare și organizare. Ele nu reprezintă o amenințare pentru societate, ci, dimpotrivă, sunt un grup de instrumente extrem de valoroase pentru societate. Utilizarea lor nu este un act ilegal, ci o parte a libertății de comunicare, aceasta fiind un drept constituțional. Supravegherea comunicațiilor desfășurate prin intermediul mediilor de comunicare socială este, însă, ilegală. Potrivit art.22 din Constituția Turciei, „orice individ are dreptul de a comunica în mod liber. Unul dintre elementele fundamentale ale comunicării este confidențialitatea.”

Protestele din Turcia și rolul social media

  • Posted on: 21 June 2013
  • By: Bogdan Manolea

Protestele au început pe 28 mai 2013 la Istanbul, unde sute de persoane și-au exprimat nemulțumirea față de planul de defrișare a parcului Gezi. Organizate ca răspuns la planurile guvernului de a transforma spațiul verde din centrul pieței înlocuindu-l cu un centru comercial, protestele s-au transformat într-o expresie mai viscerală a nemulțumirii generale în legătură cu politicile guvernamentale, în special împotriva premierului Recep Tayyip Erdoğan.