Parteneriatul Trans-Pacific poate fi mai rău decât ACTA
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.22
O versiune din 30 august 2013 a capitolului privind drepturile de proprietate intelectuală din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) confirmă îngrijorările exprimate anterior cu privire la faptul că participanții la negocieri sunt pregătiți să extindă aria de cuprindere a drepturilor de proprietate intelctuală în detrimentul drepturilor consumatorilor și protecției datelor cu caracter personal. Documentul a fost publicat de Wikileaks în 13 noiembrie 2013.
Textul acestui capitol privind drepturile de proprietate intelectuală, negociat in secret, și care a fost distribuit negociatorilor șefi de către Reprezentantul Comercial al SUA (US Trade Representative) după cea de-a 19-a rundă de negocieri care a avut loc în Bandar Seri Begawan, Brunei, în 27 august 2013, conține prevederi privind acordarea mai multor patente, crearea de drepturi de proprietate intelectuală în cazul datelor, extinderea domeniului de protecției pentru patente și drepturi de autor, extinderea privilegiilor deținătorilor de drepturi, creșterea pedepselor pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, limitând în același timp excepțiile în cazul tuturor tipurilor de drepturi de proprietate intelectuală.
Statele Unite ale Americii, precum și alte state, au apărat caracterul secret al negocierilor, considerând că negociatorii guvernamentali primesc suficientă consiliere din partea celor 700 de consilieri corporatiști ce au dreptul de a vedea textul, lucru care este departe de a fi liniștitor, având în vedere presiunile și lobby-ul exercitate de către industria de drepturi de proprietate intelectuală.
Deși toate statele membre TPP sunt și membre ale Organizației Mondiale a Comerțului, care are propriile obligații vaste privind dreptul de autor, iar Acordul TRIPS a extins deja aria de acoperire a dreptului de autor pentru software, oferind o largă protecție artiștilor interpreți sau executanți, producătorilor și organizațiilor de radiodifuziune, TPP conține propriile liste detaliate de obligații. În TPP, prevederile privind dreptul de autor sunt menite să extindă durata de protecția a dreptului de autor dincolo de durata de viață a autorului plus 50 de ani (așa cum prevede Convenția de la Berna), să creeze noi drepturi exclusive și să ofere instrucțiuni specifice cu privire la modul în care este gestionat dreptul de autor în mediul digital.
Textul TPP oferă mai puține posibilități pentru excepții, comparativ cu prevederile Tratatului WIPO din Beijing, din 2012, ale Tratatului WIPO de la Marrakesh din 2013 sau ale Acordului TRIPS. De asemenea, Parteneriatul intenționează să împiedice orice întoarcere la sisteme de drepturi de autor care solicitau înregistrarea operelor și care fusese sugerată ca o posibilitate de soluționare a unora dintre chestiunile apărute ca urmare ca naturii automate a dreptului de autor. Ulterior, factorii de decizie politică și oamenii de știință au reanalizat rezultatele pozitive ale înregistrării operelor, având în vedere în special problemele legate de operele orfane.
TPP intenționează să ofere și o protecție sporită pentru DRM (tehnologiile de gestionare a drepturilor digitale). Secțiunea referitoare la dreptul de autor include un text lung privind măsurile de protecție tehnică, în special în ceea ce privește crearea unor prevederi separate pentru cazurile de încălcare a acestor măsuri, astfel încât încălcarea să fie ilegală chiar dacă se referă la materiale care se află în domeniul public. Excepțiile de la restricțiile privind încălcarea măsurilor de protecție tehnică includ „activitățile autorizate prin lege și desfășurate de către angajați, agenți sau personal contractual guvernamental, în scopul aplicării prevederilor legale, acțiunilor de culegere de informații, asigurării securității sau altor scopuri guvernamentale similare.”
În ceea ce privește prejudiciile pentru încălcarea dreptului de autor, textul utiliează aceleași sintagme folosite de către ACTA: „în stabilirea nivelului prejudiciilor în baza paragrafului 2, autoritățile judiciare trebuie să aibă autoritatea de a examina, printre altele, orice valoare legitimă prezentată de către deținătorul de drepturi, care poate include profitul pierdut, valoare bunurilor sau serviciilor contrafăcute, stabilită în funcție de prețul de pe piață sau prețul de vânzare sugerat.”
Însă negocierile privind TPP au un caracter mult mai secret decât negocierile privind ACTA, iar textul TPP prezentat este cu mult mai rău decât textul ACTA.
„Dacă este pus în aplicare, regimul TPP privind proprietatea intelectuală va încălca drepturile individuale și libertatea de exprimare. Dacă citești, scrii, publici, gândești, asculți, dansezi, cânți sau inventezi; dacă produci sau consumi hrană; dacă esti bolnav acum sau poți fi bolnav într-o zi, TPP te vizează”, a declarat Julian Assange, fondator și redactor șef al WikiLeaks.
Există, totuși, o oarece speranță, întrucât textul prezentat arată că sunt numeroase domenii, precum patente, medicamente, drepturi de autor și drepturidigitale, unde părțile nu au ajuns încă la un acord și mai este încă timp pentru ca statele să ia poziție în interesul public și în scopul apărării drepturilor consumatorilor. Cu atât mai mult acum, când textul a fost adus în atenția publicului.
Informații suplimentare:
- TPP IP Chapter Leaked, Confirming It's Worse Than ACTA (13.11.2013)
- KEI analysis of Wikileaks leak of TPP IPR text, from August 30, 2013 (13.11.2013)
- Secret TPP treaty: Advanced Intellectual Property chapter for all 12 nations with negotiating positions - WikiLeaks release (13.11.2013)
- WikiLeaks publishes secret draft chapter of Trans-Pacific Partnership (13.11.2013)
Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0
Add new comment