drept de autor

Participă la webinariile GRATUITE pentru ONG-uri: Protecția datelor personale (7 nov.) + Drepturi de autor (20 nov.)

  • Posted on: 31 October 2017
  • By: Redacția ApTI

În colaborare cu Asociația TechSoup, organizăm două webinarii țintite către reprezentanții organizațiilor neguvernamentale din România. Inițiativele fac parte din programul ONG Online: Școala Digitală pentru ONG-uri.

7 noiembrie 2017-ora 17:00 -> "Protecția datelor în cadrul unui ONG"

20 noiembrie 2017-ora 17:00 -> "Drepturi de autor și licențe libere. Promovarea conținutului deschis"

Creative Commons 2017 Global Summit: atenția se mută de la conținut la creatorii de conținut

  • Posted on: 24 April 2017
  • By: George Hari Popescu

Titlul oficial este "Creative Commons 2017 Global Summit: Sharing and the Commons: What’s Next", pentru că acum organizația vrea să se focalizeze mai mult pe oamenii care creează conținut pe care-l licențiază apoi prin Creative Commons (CC). CC vrea să ajungă în curând la cât mai mulți creatori, în așa fel încât să se creeze o adevărată rețea în lume. Summit-ul va avea loc la Toronto, în perioada 28-30 aprilie.

Scrisoare deschisă: Opriți "Mașina de cenzură" din propunerea de reformă a copyright-ului în UE!

  • Posted on: 20 March 2017
  • By: Redacția ApTI

European Digital Rights (EDRi) a inițiat o scrisoare deschisă, împreună cu alte 27 de organizații din societatea civilă, printre care și Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), în care-și exprimă unele îngrijorări privitoare la propunerea de reformă a copyright-ului a Comisiei Europene (CE). Printre altele, propunerea vizează introducerea unor tehnologii de filtrare a conținutului încă de la upload. Această obligație impusă platformelor de conținut colaborativ ar avea un impact negativ asupra libertății de exprimare și a democrației în general; dacă propunerea va fi adoptată, se va crea un sistem în care platformele de publicare vor bloca conținutul înainte ca acesta să fie încărcat online. Iată mai jos scrisoarea deschisă lansată de EDRi.

Proiectul MAPPING

  • Posted on: 3 May 2014
  • By: Redacția ApTI

Asociația pentru Tehnologie și Internet participă în proiectul european MAPPING (Managing Alternatives for Privacy, Property and INternet Governance) finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Cadru 7, secțiunea "Science in Society", subsecțiunea "Mobilisation and Mutual Learning" alături de alți 12 parteneri din Uniunea Europeană.

S-a lansat campania de crowdfunding Copy-me: puteți contribui la realizarea unor filmulețe animate despre dreptul de autor

  • Posted on: 14 April 2014
  • By: Redacția ApTI

Platforma web Copy-me.org, dedicată dezbaterilor privind standardele actuale în domeniul dreptului de autor și culturii deschise, a lansat o campanie de crowdfunding (prin IndieGogo) care să susțină primul “webseries” dedicat în totalitatea dreptului de autor și domeniului digital.

Scopul acestei campanii este de a strânge fonduri pentru realizarea unei serii de opt filmulețe (episoade) animate 2D dedicate promovării unor chestiuni legate de dreptul de autor și de ceea ce este echitabil și ne-echitabil în spațiul digital. În cadrul acestor episoade se va vorbi despre istoria dreptului de autor, despre domeniul public, despre diferența dintre copiere și furt, despre paradoxul originalității și despre modul în care creatorii de conținut pot obține profit fără să restricționeze accesul la operele lor. Se doreşte, astfel, ca aceste filmuleţe să contribuie la conştientizarea publicului cu privire la importanţa modernizării normelor actuale privind dreptul de autor.

Comisia Europeană: Navigarea pe Internet ar trebui să fie ilegală?

  • Posted on: 17 January 2014
  • By: Redacția ApTI
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 12.1
 
Comisia Europeană a lansat o consultare privind viitorul politicii europene în domeniul dreptului de autor. Răspunsurile la chestionarul elaborat de către Comisie pot fi transmise până în data de 5 februarie 2014; ele vor fi ulterior utilizate pentru a justifica politicile propuse de Comisie – dacă cetățenii nu își exprimă punctul de vedere, rezultatul va fi o diminuare a drepturilor de a crea, partaja și avea acces la moștenirea noastră culturală.
 

O instanță din Paris a dispus ca motoarele de căutare și ISP-iștii să blocheze site-uri web

  • Posted on: 6 December 2013
  • By: Redacția ApTI
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.23
 
Într-un caz prezentat în instanță în decembrie 2011 de către Asociația Franceză a Producătorilor Cinema, un grup reprezentând mai mult de 120 de companii, inclusiv Paramount și Sony, împreună cu alte organizații ale industriei de film, Înalta Curte din Paris a decis, în 28 noiembrie 2013, să solicite Google, Microsoft și Yahoo să elimine complet din rezultatele căutărilor un număr de 16 site-uri de streaming video. 
 
Plângerea a vizat 16 domenii conectate cu portalurile video Allostreaming, Fifostream și DPstream și a condus deja în măsuri intermediare de urgență. Săptămâna trecută, Înalta Curte din Paris a decis că industria de film a demonstrat în mod clar faptul că site-urile vizate erau „destinate sau destinate virtual distribuirii de opere audiovizuale fără acordul creatorilor”, încălcând astfel drepturile de autor.
 
În acest context, instanța a dispus ca Google, Microsoft, Yahoo și Orange să ia toate măsurile necesare pentru a preveni apariția în serviciile lor de căutare a oricăror rezultate referitoare la oricare dintre paginile respectivelor site-uri web. De asemenea, li s-a solicitat mai multor ISP-iști, precum Free, Orange, Bouygues Télécom, SFR, Numéricable și Darty Télécom, să implementeze măsuri care să prevină accesarea de către utilizatori a site-urilor respective, inclusiv prin blocare.

Pages