DRM

Ziua internațională împotriva resticțiilor digitale (DRM)

  • Posted on: 6 May 2015
  • By: Valentina Pavel
De câte ori te-ai enervat că nu poți să copiezi text dintr-un pdf? Sau că nu poți să citești cartea electronică decât de pe Kindle? Sau că nu poți să te joci jocul favorit decât de pe XBox? Astăzi se sărbătorește ziua internațională împotriva restricțiilor digitale, iar la nivel global se organizează o serie de acțiuni de conștientizare. Fundația pentru Programe Libere ne pune la dispoziție mai multe resurse utile pe care vă încurajăm să le distribuiți mai departe: - - https://www.defectivebydesign.org/dayagainstdrm/

Free Software Foundation condamnă parteneriatul dintre Mozilla și Adobe pentru susținerea DRM (Digital Restrictions Management)

  • Posted on: 28 May 2014
  • By: Redacția ApTI

Mult timp Fundația Mozilla a fost principalul apărător al drepturilor utilizatorilor când vine vorba de Web (fie ele browsere, standarde sau orice altceva legat de World Wide Web). Unde până în 2009 browser-ul Firefox al Fundației Mozilla a fost pe o traiectorie ascendentă, apropiindu-se foarte mult de cota de piață a Internet Explorer-ului și chiar devenind lider în unele regiuni, această dinamică a fost schimbată fundamental odată cu intrarea pe piață a lui Google cu browser-ul Chrome. De la lansare, Chrome a acaparat în mod constant cotă de piață atât de la Internet Explorer cât și, mult mai important, de la Firefox. În ciuda acestui lucru, Fundația Mozilla a continuat să fie consecventă și să păstreze o poziție principială... până acum. Pe 14 Mai, Fundația Mozilla a anunțat că a intrat într-un contract cu Adobe prin care se angajează sa implementeze DRM în browser-ul Firefox.

Mai jos prezentăm, în întregime, răspunsul Free Software Foundation la această acțiune a Fundației Mozilla:

BOSTON, Massachusetts, SUA — Miercuri, 14 Mai, 2014 — Ca răspuns la anunțul făcut astăzi de Mozilla, care declară că va implementa DRM în browser-ul Firefox, John Sullivan, directorul executiv al Free Software Foundation a făcut următoarea declarație:

La doar o săptămâna după Ziua Internațională Împotriva DRM-ului, Mozilla a anunțat că va intra într-un parteneriat cu firma de soft proprietar Adobe pentru a implementa suport pentru DRM Web-based folosind Encrypted Media Extensions (EME) în browser-ul Firefox.

Free Software Foundation este foarte dezamăgită de anunțul făcut de Mozilla. Această decizie compromite principii importante pentru a atenua temeri greșite legate de cota de piața a browser-ului și aliază Mozilla cu o firmă ostilă software-ului liber și idealurilor fundamentale ale propriei firme.

Parteneriatul Trans-Pacific poate fi mai rău decât ACTA

  • Posted on: 25 November 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.22

O versiune din 30 august 2013 a capitolului privind drepturile de proprietate intelectuală din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) confirmă îngrijorările exprimate anterior cu privire la faptul că participanții la negocieri sunt pregătiți să extindă aria de cuprindere a drepturilor de proprietate intelctuală în detrimentul drepturilor consumatorilor și protecției datelor cu caracter personal. Documentul a fost publicat de Wikileaks în 13 noiembrie 2013.

Textul acestui capitol privind drepturile de proprietate intelectuală, negociat in secret, și care a fost distribuit negociatorilor șefi de către Reprezentantul Comercial al SUA (US Trade Representative) după cea de-a 19-a rundă de negocieri care a avut loc în Bandar Seri Begawan, Brunei, în 27 august 2013, conține prevederi privind acordarea mai multor patente, crearea de drepturi de proprietate intelectuală în cazul datelor, extinderea domeniului de protecției pentru patente și drepturi de autor, extinderea privilegiilor deținătorilor de drepturi, creșterea pedepselor pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, limitând în același timp excepțiile în cazul tuturor tipurilor de drepturi de proprietate intelectuală.

Carta drepturilor cititorilor pentru cărţile digitale

  • Posted on: 6 April 2011
  • By: Redacția ApTI

 “Istoria cărţilor” a fost marcată, în ultimii ani, de o schimbare tehnologică semnificativă: apariţia cărţilor electronice şi a dispozitivelor de citire a acestor cărţi. La fel ca majoritatea evoluţiilor tehnologice, aceste cărţi digitale prezintă o serie de avantaje: furnizare rapidă (descărcare de pe un anumit site vs furnizrea prin curier), posibilitatea de a efectua cu uşurinţă căutări, analize şi editări pe textul unei cărţi electronice, eliminarea riscului furtului sau distrugerii fizice a unei cărţi tradiţionale. Există însă şi o serie de probleme asociate cărţilor digitale, una dintre cele mai importante fiind reprezentată de “managementul drepturilor digitale” (DRM – digital rights management), un mecanism tehnic menit să controleze accesul la conţinut digital şi să restricţioneze funcţionalitatea produselor în care este încorporat. Aceste restricţii afectează: controlul pe care proprietarul ar trebui să îl poată exercita asupra cărţii electronice achiziţionate, protecţia consumatorului, viaţa privată, libertatea de a citi, posibilitatea de “utilizare” în comun a cărţilor digitale (după modelul bibliotecilor clasice).