Turcia: Social media și drepturile noastre
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.15
Turkey Alternative Informatics Association, împreună cu alte 11 organizații neguvernamentale din Turcia, au publicat următorul anunț public, intitulat „Revendicarea drepturilor noastre privind mijloacele de comunicare socială („social media”), după protestele din Parcul Gezi”:
ONU și alte organizații internaționale au declarat că Internetul este principalul instrument pentru exercitarea libertății de exprimare și a libertății presei. Internetul și mijloacele de comunicare socială sunt indispensabile pentru progresul indivizilor, pentru participarea acestora în societate și pentru o democrație durabilă. Grupuri de oameni din întreaga lume solicită acces la informație, transparență și democrație participativă.
Libertatea de exprimare, libertatea de a protesta și viața privată sunt drepturi fundamentale ale omului. Libertatea de exprimare constă și în libertatea de a avea alte opinii. Însă defăimarea, discursurile instigatoare și apelurile la violență nu sunt incluse în libertatea de exprimare.
Mijloacele de comunicare socială au schimbat considerabil stilurile de comunicare și organizare. Ele nu reprezintă o amenințare pentru societate, ci, dimpotrivă, sunt un grup de instrumente extrem de valoroase pentru societate. Utilizarea lor nu este un act ilegal, ci o parte a libertății de comunicare, aceasta fiind un drept constituțional. Supravegherea comunicațiilor desfășurate prin intermediul mediilor de comunicare socială este, însă, ilegală. Potrivit art.22 din Constituția Turciei, „orice individ are dreptul de a comunica în mod liber. Unul dintre elementele fundamentale ale comunicării este confidențialitatea.”
Protestele din Parcul Gezi ne arată că mijloacele de comunicare socială susțin în mod perfect demersurile cetățenilor de a obține dreptate. Această susținere are scopul de a soluționa problema asimetriei informaționale dintre cetățeni și guvern. Din moment de aproape întreaga presă turcă ignora adevărul sau fabrica știri în mod dechis, mijloacele de comunicare socială au permis populației să afle adevărul.
Activitățile desfășurate prin intermediul mijloacelor de comunicare socială, și care nu conțin acte de defăimare, discursuri instigatoare și apeluri la violență nu reprezintă o infracțiune. Aceste activități includ schimbul de informații privind locația și data protestelor sau schimbul de informații medicale precum locațiile farmaciilor și punctelor medicale pentru cei care au fost supuși unor acte de violență.
Cetățenii pot folosi pseudonime sau porecle atunci când partajează informații prin intermediul mediilor de comunicare socială. Aceasta este una dintre cele mai obișnuite practici de pe Internet și nu reprezintă o infracțiune, potrivit codului penal din Turcia.
Reglementarea mijloacelor de comunicare socială sau incriminarea schimbului de informații prin intermediul acestor mijloace au scopul de a amenința oamenii și de a-i obliga să recurgă la măsuri de auto-cenzură. Auto-cenzura este una dintre cele mai îngrozitoare încălcări ale libertății de exprimare, informare și comunicare. Într-un stat constituțional, în care democrația este operațională, nu putem accepta ca autoritățile să-i oblige pe cetățeni să se auto-cenzureze.
Tehnologia
Twitter, Facebook, Gmail și Hotmail transportă informații în formă criptată. Este aproape imposibil să decriptezi sau să spargi informații criptate. Existența unui mic simbol în forma unui lacăt în bara de adrese a browser-ului și prefixul https:// în loc de http:// asigură o comunicare criptată.
Terții nu pot vizualiza aceste date ale utilizatorilor într-o formă decriptată.
Însă toate aceste date sunt stocate în formă decriptată în servere care sunt, în mare parte, operate de către companii americane. Aceste companii pot vizualiza și pot pune la dispoziție toate datele utilizatorilor.
Potrivit unor surse diverse, inclusiv guvernamentale, Facebook pune datele utilizatorilor la dispoziția autorităților turce. Momentan, Twitter refuză să facă acest lucru.
Potrivit opiniei publice generale, companiile care operează Gmail și Hotmail (Google și Microsoft) pun datele utilizatorilor la dispoziția autorităților în întreaga lume.
(Mulțumiri Alternative Informatics Association – Turcia, membru EDRi)
Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0
Add new comment