restrictionare

Studiu BEREC privind neutralitatea Internetului

  • Posted on: 7 June 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.11

În data de 29 mai 2012, Organismul Autorităților Europene de Reglementare în domeniul comunicațiilor electronice (Body of European Regulators for Electronic Communications BEREC) a publicat rezultatele unei investigații efectuate alături de Comisia Europeană cu privire la practicile de gestionare a traficului și alte acțiuni similare care au impact negativ asupra caracterului deschis al Internetului în Europa.  

Investigația, care s-a bazat pe 400 de răspunsuri la un chestionar adresat operatorilor de pe piețele europene de comunicații electronice fixe și mobile, s-a concretizat  în trei documente pe teme conexe neutralității Internetului: un ghid privind calitatea serviciilor, un raport privind practicile de diferențiere a traficului și alte chestiuni conexe legate de concurență și un raport privind intreconectarea la nivelul adreselor IP.

Deși afirmă că practicile de gestionare și de diferențiere a traficului nu sunt dăunătoare în esență, BEREC atrage atenția asupra faptului că aceste practici “pot fi folosite în scopuri îndoielnice sau în moduri neadecvate”.

Concluziile BEREC arată că, în vederea asigurării neutralității Internetului, concurența dintre operatori ar trebui să aibă la bază o transparență efectivă și posibilitatea ca utilizatorii finali să poată schimba cu ușurință furnizorul de servicii. Autoritățile naționale de reglementare, precum și utilizatorii finali, trebuie să aibă posibilitatea de a monitoriza performanța serviciului de acces la Internet și a aplicațiilor utilizate prin intermediul acelui serviciu de acces la Internet.