Firefox

VIDEO > ApTI Privacy Tricks: Protejează-ți viața privată online cu Firefox + DuckDuckGO

  • Posted on: 6 December 2017
  • By: George Hari Popescu
Dacă încă mai folosești browser-ul din oficiu, cu care a venit la pachet sistemul tău de operare, trebuie să știi că ești expus la unele riscuri. De cele mai multe ori, browser-ele din oficiu colectează o mulțime de date despre tine, iar aceste informații personale pot fi partajate cu alte companii, în scopul profitului. 
 
Uite o alternativă pentru o mai bună protecție online: combinația dintre browser-ul Mozilla Firefox și motorul de căutare DuckDuckGo.

Free Software Foundation condamnă parteneriatul dintre Mozilla și Adobe pentru susținerea DRM (Digital Restrictions Management)

  • Posted on: 28 May 2014
  • By: Redacția ApTI

Mult timp Fundația Mozilla a fost principalul apărător al drepturilor utilizatorilor când vine vorba de Web (fie ele browsere, standarde sau orice altceva legat de World Wide Web). Unde până în 2009 browser-ul Firefox al Fundației Mozilla a fost pe o traiectorie ascendentă, apropiindu-se foarte mult de cota de piață a Internet Explorer-ului și chiar devenind lider în unele regiuni, această dinamică a fost schimbată fundamental odată cu intrarea pe piață a lui Google cu browser-ul Chrome. De la lansare, Chrome a acaparat în mod constant cotă de piață atât de la Internet Explorer cât și, mult mai important, de la Firefox. În ciuda acestui lucru, Fundația Mozilla a continuat să fie consecventă și să păstreze o poziție principială... până acum. Pe 14 Mai, Fundația Mozilla a anunțat că a intrat într-un contract cu Adobe prin care se angajează sa implementeze DRM în browser-ul Firefox.

Mai jos prezentăm, în întregime, răspunsul Free Software Foundation la această acțiune a Fundației Mozilla:

BOSTON, Massachusetts, SUA — Miercuri, 14 Mai, 2014 — Ca răspuns la anunțul făcut astăzi de Mozilla, care declară că va implementa DRM în browser-ul Firefox, John Sullivan, directorul executiv al Free Software Foundation a făcut următoarea declarație:

La doar o săptămâna după Ziua Internațională Împotriva DRM-ului, Mozilla a anunțat că va intra într-un parteneriat cu firma de soft proprietar Adobe pentru a implementa suport pentru DRM Web-based folosind Encrypted Media Extensions (EME) în browser-ul Firefox.

Free Software Foundation este foarte dezamăgită de anunțul făcut de Mozilla. Această decizie compromite principii importante pentru a atenua temeri greșite legate de cota de piața a browser-ului și aliază Mozilla cu o firmă ostilă software-ului liber și idealurilor fundamentale ale propriei firme.