“Foaia de parcurs” a Comisiei Europene cu privire la revizuirea Directivei privind aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală

  • Posted on: 16 February 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.3

Comisia Europeană a publicat recent o “foaie de parcurs” cu privire la revizuirea Directivei privind aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală (Directiva 2004/48/CE). A devenit deja o tradiție felul în care Comisia tratează în mod unitar diferite categorii de încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală, de la periculoasele medicamente contrafăcute  până la descărcările ilegale de fișiere, și încearcă să găsească o soluție “universal aplicabilă”. În plus, raportul din 2010 privind implementare  Directivei arată cum a scăzut credibilitatea și presupusa legitimitate a dreptului de autor în mediul digital.

Confruntându-se cu eșecul indiscutabil (de unde și solicitările de revizuire) al cadrului de reglementare “universal aplicabil” și cu nevoia aparent evidentă de a reforma legislaţia privind dreptul de autor, abordarea aleasă de către Comisie vizează o aplicare și mai puternică a acestei legislaţii și o implicare și mai mare a sectorului privat în aplicarea prevederilor legale. O declarație vagă referitoare la luarea în considerare a introducerii unor “măsuri menite să promoveze oferte legale” apare în documentul Comisiei, fără a fi însă detaliată.

Interesant este că “foaia de parcurs”  explică necesitatea clarificării actualei definiții a termenului “scară comercială” din Directivă, pentru a se asigura faptul că nu sunt vizați consumatorii individuali. Acest lucru este destul de important, având în vedere că definiția termenului, aşa cum apare în Directivă, este cu mult mai restrânsă decât cea din ACTA. Apare astfel o întrebare fundamentală: cum poate Uniunea Europeană să fie atât de sigură că definiția din ACTA a termenului “scară comercială” nu va conduce la măsuri disproporționate de incriminare a utilizatorilor finali, din moment ce consideră că o definiție mai exactă decât cea din ACTA riscă să conducă la măsuri disproporționate împotriva cetățenilor, în contextul dreptului civil?

Este, de asemenea, oarecum suprinzător faptul că nu a fost identificată nicio problemă referitoare la furnizarea de date personale de către intermediarii Internet – indiferent de faptul că se face tot mai des abuz atât de acest proces cât și de datele obţinute, mai ales în Marea Britanie și Germania. În schimb, atenția este concentrată asupra dezvoltării de instrumente pentru obținerea de “dovezi” de la intermediarii Internet./

Trebuie subliniat faptul că multe dintre chestiunilor prevăzute în Directiva privind aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală sunt propuse în ACTA.  Ca rezultat, atâta timp cât Comisia Europeană nutrește speranța ratificării ACTA, va considera că nu poate face nicio modificare sau schimbare semnificativă a acestei Directivei și nici nu poate lua în considerare aceste posibilități.

Articol de Joc McNamee

Licenţă:  Creative Commons Atribuire 3.0

Comments

Sunt reglementari destul de flexibile in ceea ce priveste "drepturile de autor".
Nu este nevoie de o "supraveghere" suplimentara "legiferata"! Se incalca "definitiv" drepturile privitoare la "intimitate"! Deja sunt multe abuzuri in ceea ce priveste accesul la internet (pt. anumite domenii) si nu este clar cine decide "cod 404" si ce suport legal exista... Altele ar fi prioritatile! Am in vedere si initiativele prin care se urmarea inlocuirea serverelor-platforma-Windows cu cele UNIX si Linux...: a murit-in-fasa, ca urmare a deciziilor unor politicieni-retarzi+cointeresati!!! Pare o caracatita care ne "sugruma" incet, cu pasi mici si mizeaza pe "inertia" noastra...
Prin urmare: legislatia trebuie sa vizeze in primul rand interzicerea "supravegherii" traficului de catre niste terti! Oficial, in nici o tara nu pot "proba" legal supravegherea (dar nu are rost sa intram in "tenebrele" legislative!).
Sper ca macar in viitor tinerii sa scuture din temelii "oligarhia"... au (si vor avea) aceasta putere (prin vot si organizare)!

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.