educatie deschisa

Vă invităm la conferința Educație Deschisă România (15 mai 2017, București)

  • Posted on: 27 April 2017
  • By: George Hari Popescu

Centrul pentru Inovare Publică, Asociația pentru Tehnologie și Internet și OGP România vă invită luni, 15 mai 2017, la cea de-a patra ediție a conferinței Educație Deschisă România. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Națională a României, sala Mircea Eliade.

Transparența în educație și colectarea resurselor educaționale deschise sunt două dintre angajamentele pe care Ministerul Educației Naționale și le-a asumat în Planul Național pentru o Guvernare Deschisă 2016-2018. La nivel european, mai multe organizații non-guvernamentale solicită Parlamentului European flexibilizarea și uniformizarea legislației drepturilor de autor, pentru resursele educaționale.

Semnează petiția pentru stabilirea unui copyright corect în educație!

  • Posted on: 3 April 2017
  • By: George Hari Popescu

În toată Europa mulți dintre voi se luptă pentru a crea un nou sistem educațional. Un sistem care se definește prin aceea că este deschis, cooperativ și că te îndeamnă să folosești într-un mod optim instrumentele și tehnologiile din jurul tău. Din păcate, legille drepturilor de autor s-au dovedit a fi inflexibile în ultimii 15 ani, un aspect care te afectează zi de zi.

Însoțește-ne în misiunea de a schimba viitorul educației, acum. Hai să îndreptăm legea dreptului de autor. Chiar acum.

Ești alături de noi? SEMNEAZĂ PETIȚIA ONLINE PÂNĂ ÎN 15 MAI!

Conferinta Educatie Deschisa Romania - Scrisoare deschisa catre Ministrul Remus Pricopie

  • Posted on: 18 March 2014
  • By: Bogdan Manolea

18 martie 2014

Scrisoare deschisă adresată domnului Remus Pricopie, Ministru al Educației Naționale

Stimate domnule Ministru,

Alături de cei 80 de participanți – profesori, bibliotecari, editori, cercetători, specialiști în educație, reprezentanți ai ONG-urilor, reprezentanți ai mediului de afaceri, chiar și un europarlamentar – am așteptat cu interes participarea instituției pe care o conduceți la conferința Educație Deschisă România, organizată vineri, 14 martie, la Biblioteca Națională. Evenimentul a fost organizat în cadrul Săptămânii Educației Deschise (Open Education Week), marcată prin diverse evenimente în întreaga lume. Temele anunțate în cadrul conferinței au fost politici educaționale bazate pe Resurse Educaționale Deschise (RED), bune practici în educația deschisă și manuale digitale.

Cu o lună înainte de eveniment, v-am trimis toate aceste detalii, împreună cu invitația de a participa la eveniment. Ați avut amabilitatea de a răspunde, prin intermediul cabinetului dumneavoastră, că deși susțineți ideea, nu puteți participa pentru că nu vă aflați în țară. Am sperat că veți desemna un reprezentant al ministerului la acest eveniment. Regretăm că Ministerul Educației nu a onorat invitația noastră a de a fi reprezentat la Conferință.

Am fost neplăcut surprinși să constatăm că la ora la care începea sesiunea dedicată manualelor digitale, Ministerul Educației publica pe pagina de Internet proprie ordinul de ministru privind începerea licitației pentru achiziționarea manualelor pentru clasele I și a II-a, însoțit de specificații tehnice și de un calendar antedatat (aparent, procedura a început pe 7 martie, chiar dacă ordinul a fost publicat pe 14 martie).

La Conferință, discuția a început de la o frază din programul de guvernare: „Susținerea […] metodelor inovative de integrare a resurselor educaționale de tip web 2.0 și a resurselor educaționale deschise în procesul de învățare.” Obiective similare sunt incluse în alte documente strategice de prim rang, aflate în dezbatere publică: Acordul de Parteneriat România-UE, Strategia Națională pentru Agenda Digitală și Strategia pentru Educație și Formare Profesională. Cel puțin în privința manualelor digitale, dezideratul deschiderii rămâne ignorat.

Sa discutam despre Educatie Deschisa in Romania

  • Posted on: 5 March 2014
  • By: Bogdan Manolea

Intre 10 si 15 martie 2014 se organizeaza mai multe evenimente in toata lumea ca parte a Saptamanii educatiei deschise . In Romania, impreuna cu Fundatia Soros Romania si ANBPR (Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania) ne-am propus sa facem un eveniment in care pe de o parte sa putem arata bunele practici din Romania legate de educatia deschise (parte dintre ele aflate local in momentul vizitelor in diversele orase din tara), iar pe de alta partea sa ofere un spatiu de dezbatere legat de subiecte ca politicile romanesti in domeniul educatiei deschise sau manualele digitale.

Conferința națională Educație Deschisă România va avea loc pe 14 martie 2014 la Biblioteca Națională, de pe Bd. Unirii, nr. 22. La eveniment vor participa profesori, bibliotecari, autori de manuale, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, reprezentanți ai instituțiilor publice, editori, firme producătoare de software educațional. Participarea este gratuită.

Pentru a consulta agenda evenimentului și pentru a vă înscrie, dați click aici și completați formularul.