romania

Sesizare către ANSPDCP cu privire la practici sistematice de încălcare a GDPR în publicitatea online

  • Posted on: 10 December 2020
  • By: Bogdan Manolea

Astăzi ApTI a depus o sesizare către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal cu privire la practicile sistematice de încălcare a principiilor datelor personale pe care industria globală de publicitate online le desfășoară pe scară largă prin sistemul numit real-time bidding (licitații în timp real).

Sa discutam despre Educatie Deschisa in Romania

  • Posted on: 5 March 2014
  • By: Bogdan Manolea

Intre 10 si 15 martie 2014 se organizeaza mai multe evenimente in toata lumea ca parte a Saptamanii educatiei deschise . In Romania, impreuna cu Fundatia Soros Romania si ANBPR (Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania) ne-am propus sa facem un eveniment in care pe de o parte sa putem arata bunele practici din Romania legate de educatia deschise (parte dintre ele aflate local in momentul vizitelor in diversele orase din tara), iar pe de alta partea sa ofere un spatiu de dezbatere legat de subiecte ca politicile romanesti in domeniul educatiei deschise sau manualele digitale.

Conferința națională Educație Deschisă România va avea loc pe 14 martie 2014 la Biblioteca Națională, de pe Bd. Unirii, nr. 22. La eveniment vor participa profesori, bibliotecari, autori de manuale, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, reprezentanți ai instituțiilor publice, editori, firme producătoare de software educațional. Participarea este gratuită.

Pentru a consulta agenda evenimentului și pentru a vă înscrie, dați click aici și completați formularul.

Reţinerea datelor şi accesul la datele reţinute: propuneri de modificări legislative

  • Posted on: 17 January 2013
  • By: Redacția ApTI

Reţinerea datelor de trafic, de localizare şi de identificare, de către furnizorii de servicii şi reţele de comunicaţii electronice a generat nenumărate controverse încă de la apariţia Directivei europene nr. 2006/24/UE.În România, prima lege (Legea nr.298/2008) prin care s-a dorit transpunerea directivei a fost declarată neconstituţională, Curtea Constituţională bazându-şi argumentele în principal încalcarea dreptului la viaţă privată prin obligaţia general aplicabilă de a păstra date care sunt legate în mod direct de comunicaţiile private ale tuturor cetăţenilor.

În 2012, o nouă lege privind reținerea datelor (Legea nr.82/2012)a fost adoptată de către Parlamentul României. Înainte de adoptarea legii, ApTI arăta că aceasta nu doar că nu rezolvă problemele de neconstituţionalitate ale legii anterioare, ci este chiar mai periculoasă decât aceasta, întrucât conţine o procedură vagă şi neclară de acces la date.

Concret, noua lege prevede că furnizorii sunt obligaţi să transmită datele reţinute către anumite autorităţi şi instituţii ale statului („organelor de urmărire penală, a instanţelor de judecată şi a organelor de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale”), la solicitarea acestora. Nu sunt însă detaliate şi procedurile şi condiţiile prin şi în care se realizează aceste solicitări.

Cu două mici excepţii (sau, mai bine spus, încercări de clarificare): indicarea faptului că respectivele solicitări ar urma să fie făcute în „aplicarea dispoziţiilor Codului de Procedură Penală, precum şi a celor din legile speciale în materie”, precum şi precizarea că solicitările organelor de cercetare ale poliţiei pot fi făcute doar cu aprobarea procurorului şi a judecătorului.

Internet Governance Forum România - participaţi la conturarea agendei!

  • Posted on: 28 May 2012
  • By: Redacția ApTI

Asociația pentru Tehnologie și Internet, Internet Society România și Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România, cu sprijinul Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților, iși propun să organizeze, în luna septembrie 2012, un prim eveniment de tipul Internet Governance Forum în România.

Scopul evenimentului este de a genera o dezbatere multiparticipativă, deschisă tuturor, cu privire la Internet, la modul în care acesta este reglementat şi la factorii de care depind evoluţia şi stabilitatea sa în viitor.

Agenda evenimentului nu este încă definitivată, dar ne-am dori ca ea să corespundă aşteptărilor publicului, aşa că îi invităm pe toţi cei interesaţi să participe la conturarea sa, răspunzând la o serie de întrebări disponibile la www.igf.ro.

Așteptăm răspunsurile dumneavoastră, precum și orice alte sugestii și recomandări, până în data de 31 mai 2012.

Simbata 11 Februarie 2012 - ziua protestelor Anti-ACTA

  • Posted on: 10 February 2012
  • By: Bogdan Manolea
stop acta

ACTA este doar scânteia. Ne pasă mai mult decât cred unii politicieni de Internetul liber şi deschis pe care îl avem astăzi. Internetul nostru.  Pentru mâine, 11 Februarie 2012, s-au anunţat proteste împortiva ACTA în aproape toate ţările europene.

ApTI consideră că orice măsură care ar putea duce la cenzura şi blocarea dezvoltarii Internetului sunt masuri extreme ce nu pot fi justificate, cu atât mai mult pentru apararea unor interese pecuniare ale unei industrii ce se încapaţânează să ramana in secolul trecut. Ca atare, deşi nu suntem implicaţi ca organizatori, nu putem decât să-i susţinem pe toţi cei ce doresc să protesteze paşnic pentru a demonstra că ne pasă de Internetul nostru liber.

Mai multe detalii despre cum poti tu sa ajuti sa blochezi ACTA vei gasi pe http://www.stopacta.ro, intr-un proiect facut de ApTI cu alte organizatii si persoane interesate. Pina atunci, pune bannerul de mai jos pe site-ul, blogul sau pagina ta de facebook.

Lista protestelor din Romania de care am auzit o gasiti mai jos:

Cultura romana pe Internet si licentele deschise

  • Posted on: 25 November 2011
  • By: Bogdan Manolea

Astazi am trimis, impreuna cu alte asociatii si persoane interesate de subiect,  o scrisoare deschisa catre Ministrul Culturii si Patrimoniului National pe tema patrimoniului cultural romanesc aflat pe Internet si care poate fi afisat la Europeana.eu. Pina acum sunt vreo 36 000 de opere romanesti incarcate acolo, insa tinta stabilita de UE pentru Roamnia este de 789 000 pina in 2015.  Pare mult, insa daca ne uitam doar la recentul concurs WikiLovesMonuments gasim aproape 6000 de imagini sub o licenta libera (deci care permit reutilizarea lor si incarcarea in Europeana.eu) ale patromoniului cultural imobil romanesc. Aceasta situatie ne determina sa intrebam ce o sa faca Ministerul Culturii pentru a profita de aceste opere sub licenta libera, ca si alte cinci intrebari conexe: 

  1. Ce acțiuni are în vedere Ministerul Culturii și Patrimoniului Național în scopul implementării recomandărilor Comisiei Europene referitoare la conținutul digital, în general, și atingerii obiectivului indicativ de 789.000 de elemente cu care România ar trebui să contribuie la alimentarea Europeana în următorii patru ani, în particular?