Google

Modificarea Condițiilor de utilizare ale Google: „sisteme automate vă analizează conținutul”

  • Posted on: 25 April 2014
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 12.8

Într-o actualizare a Condițiilor de utilizare arefente Gmail, Google a clarificat faptul că toate e-mailurile primite sau trimise de utilizatorii său sunt scanate de un software automat. Vorbind despre această decizie, un purtător de cuvânt al Google a declarat: „Vrem ca politicile noastre să fie simple și ușor de înțeles pentru utilizatorii noștri. Aceste modificări vor aduce mai multă claritate și au la bază reacțiile primite de-a lungul ultimelor câteva luni.” În noile Condiții de utilizare se arată că:

„Sistemele noastre automate analizează conținutul (inclusiv e-mailuri) pentru a vă oferi produse relevante, cum ar fi rezultate personalizate pentru căutările efectuate, publicitate adaptată și detectare a spamului și malware-ului. Această analiză are loc pe măsură ce conținutul este trimis și primit, precum și atunci când este stocat.”

Grupul de Lucru Articolul 29 continuă investigațiile în cazul Google

  • Posted on: 14 March 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.5

În octombrie 2012, Grupul de Lucru Articolul 29 (care reprezintă autoritățile pentru protecția datelor din statele membre ale Uniunii Europene) a transmis Google o serie de recomandări în vederea soluționării anumitor deficiențe referitoare la politica de confidențialitate a companiei. Grupul consideră că Google nu a luat măsurile necesare pentru a aborda chestiunile semnalate și că, prin urmare, continuă să nu respecte Directiva 95/46/CE privind protecția datelor.

În cadrul sesiunii plenare din 26 februarie 2013, autoritățile pentru protecția datelor din cadrul Uniunii Europene au decis să continue investigațiile în cazul Google și să ia toate măsurile necesare în acest caz, în baza puterilor și competențelor conferite, sub coordonarea unui grup condus de autoritatea franceză pentru protecția datelor (CNIL).

Se pare că autoritățile pentru protecția datelor nu mai sunt dispuse să închidă ochii la neregulile comise de Google.

De ce intelegerea dintre Google si publisherii francezi este un lucru rau pentru internet

  • Posted on: 18 February 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat de pe blogul http://www.alinpopescu.ro

Pentru ca in multe cercuri e discutia momentului, e oarecum interesant de vazut care sunt consecintele acordului dincolo de zecile de milioane care au luat ochii oamenilor din presa, determinandu-i sa reactioneze precum vanzatorul caruia i se pune o punga mare cu bani pe masa.

Ca si background pentru intelegere, e de spus faptul ca ambele procese (cel din Belgia si cel din Franta) au ca punct de plecare niste procese incepute undeva in anii 2005 – 2006 daca imi aduc aminte. Din motive profesionale o sa prefer sa comentez stirea de business din spate si nu situatia juridica din Franta ori din Belgia. Un articol aparut in Gigaom spune lucrurilor pe nume si e un punct de vedere cu care sunt de acord.
 
Internetul e un loc liber. Adica, daca esti mic si iti construiesti un website, google te indexeaza la fel de bine ca pe marii publisheri. La fel se intampla si cu alte companii care-ti scot in fata continutul. Nu ai nicio problema. Totul e sa stii sa te joci cu un sitemap, cu robots.txt sau cu alte asemenea. Si esti acolo. Pur si simplu. Odata cu acordul despre care discutam, se pune in discutie chiar esenta libera a internetului. Daca pana ieri puteai intra in indexul de la google fara bataie de cap, de azi incolo poti ajunge sa ai nevoie de un acord de licentiere a continutului catre google. Consencinta e ca, daca esti mic, o sa fii tratat altfel. Acum, extinde aceasta regula si la alte companii si gandeste-te ca nimeni n-o sa mai incerce sa proceseze continutul websiteurilor de frica unor procese costisitoare. Rezultatul e oarecum simplu: mai multi bani pentru un grup mic de companii, mai putine informatii accesibile online, mai putina inventivitate in mediul online. Si roata se va invarti.

Google trebuie să-și îmbunătățească practicile privind protecția vieții private

  • Posted on: 25 October 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.20

În data de 16 octombrie 2012,  27 de autorități naționale pentru protecția datelor au transmis Google o scrisoare , prin care îi solicită să își îmbunătățească politicile de confidențialitate, acuzând compania de practici ilegale și punând sub semnul întrebării viabilitatea operațiunilor companiei în contextul cadrului de reglementare european.

Ca urmare a deciziei Google de a-și actualiza, începând cu data de 1 martie 2012,  politicile de confidențialitate, prin unificarea într-un singur acord de confidențialitate a a aproximativ 60 de politici diferite aferente serviciilor sale online (servicii de căutare, Gmail, YouTube, Google+ și altele), Grupul de Lucru Articolul 29 a împuternicit autoritatea pentru protecția datelor din Franța (Comisia Națională pentru Informatică – CNIL) să investigheze noua politică Google. CNIL a transmis Google două chestionare, dar răspunsurile furnizate de către companie au fost considerate incomplete și aproximative, în special cele cu privire la chestiuni esențiale cum ar fi descrierea operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal sau o listă exactă a politicilor de confidențialitate specifice diferitelor produse, care au fost combinate în noua politică unitară. Bazându-se pe rezultatele investigației CNIL, autoritățile pentru protecția datelor au formulat o serie de concluzii și au făcut o serie de recomandări.

Una dintre principalele critici aduse se referă la faptul că "răspunsurile Google nu au demonstrat angajamentul companiei de a respecta principii esențiale privind protecția datelor – limitarea scopului, calitatea datelor, minimizarea datelor, proporționalitatea și dreptul utilizatorului de a se opune anumitor practici. Într-adevăr, politica de confidențialitate sugerează absența oricărei limitări referitoare la dimensiunea colectării datelor cu caracter personal și potențialele utilizări ale acestor date". Autoritățile europene pentru protecția datelor solicită Google să își asume în mod public angajamentul de a respecta aceste principii. De asemenea, se recomandă companiei să ofere utilizatorilor informații mai clare privind colectarea datelor cu caracter personal și scopurile operațiunilor de prelucrare a acestor date, să asigure un control mai bun asupra combinării datelor aferente numeroaselor sale servicii și să-și modifice instrumentele astfel încât să evire colectarea excesivă de date.