prepay

Legea cartelelor pre-pay – neconstituțională. Urmează legea securității cibernetice?

  • Posted on: 17 September 2014
  • By: Bogdan Manolea

Organizațiile semnatare salută decizia Curții Constituționale a României, care a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/201, privind comunicaţiile electronice, care prevedea identificarea utilizatorilor de cartele pre-pay și de rețele WiFi neparolate, este neconstituţională, în ansamblul ei.

Curtea Constitutionala considera neconstitutionala legea privind Inregistrarea PrePay si utilizatori WiFi

  • Posted on: 16 September 2014
  • By: Bogdan Manolea

Curtea Constituţională a decis astazi, 16 septembrie 2014, cu majoritate de voturi, sa admita obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice este neconstituţională, în ansamblul ei.

Povestea continuă: înregistrarea utilizatorilor de servicii prepay, episodul 3

  • Posted on: 19 March 2013
  • By: Redacția ApTI

Dorința unora de a introduce în România înregistrarea obligatorie a utilizatorilor de cartele prepay pare să nu aibă margini. E ca o poveste fără sfârșit …și suntem acum în fața episodului cu numărul 3.

Primul episod începe în martie 2011, odată cu inițierea unei propuneri legislative privind colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip Prepay. Conform propunerii, „furnizorul serviciului de comunicații electronice destinat publicului are obligația de a solicita un act de identitate al utilizatorilor serviciilor, indiferent care este tipul acestuia (abonament sau PrePay)”. De asemenea, „utilizatorii care au achiziționat un serviciu de orice tip de la furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului înainte de intrarea în vigoare a legii sunt obligați să prezinte furnizorilor un act de identitate în termen de 6 luni de la promulgarea legii”, în caz contrar fiindu-le suspendate numerele de telefon. Urmează dezbateri în Parlament, în cadrul cărora se subliniază faptul că inițiativa legislativă nu se justifică și că, la nivelul UE, Comisia Europeană a arătat că nu există dovezi referitoare la eficiența măsurilor naționale de înregistrare obligatorie a identității utilizatorilor de servicii prepay. În 20 decembrie 2011, propunerea legislativă este respinsă.

Însă cu doar câteva zile înainte de această respingere, o nouă propunere legislativă pe același subiect este înregistrată în Parlament: propunerea legislativă privind colectarea şi stocarea datelor necesare identificării clienţilor serviciilor de comunicaţii electronice furnizate prin intermediul cartelelor preplătite .

Opinia ApTI privind înregistrarea cartelelor prepay

  • Posted on: 19 February 2013
  • By: Redacția ApTI

ApTI a fost invitată astăzi la dezbaterile Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor asupra propunerii legislative privind colectarea și stocarea datelor necesare identificării clienților serviciilor de comunicații electronice furnizate prin intermediul cartelelor preplătite.

Propunerea legislativă, aflată în dezbaterea Parlamentului încă din decembrie 2011, stabileşte obligaţia furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice de a colecta şi stoca datele necesare identificării utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice furnizate prin intermediul cartelelor preplătite (prepay).

În punctul de vedere transmis Comisiei şi prezentat în cadrul şedinţei de astăzi, ApTI s-a pronunţat pentru respingerea propunerii legislative, subliniind următoarele aspecte: