neutralitate

Jumătate de milion de europeni - activiști pro-neutralitatea netului

  • Posted on: 30 September 2016
  • By: Alinax

Lunile iunie și iulie au fost febrile pentru cei care apără drepturile digitale, printre care și ApTI. Peste 500000 de europeni s-au exprimat prin comentarii asupra noului Ghid al BEREC (Body of European Regulators of Electronic Communications/Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice). În 30 august a apărut noul ghid BEREC. Activarea a avut succes, iar BEREC a decis favorabil utilizatorilor în privința serviciilor specializate, zero rating și managementul traficului.

Susține neutralitatea Internetului !!!

  • Posted on: 25 March 2014
  • By: Bogdan Manolea

În contextul ultimelor evenimente din Parlamentul European și comitetele sale de specialitate vis-a-vis de subiectul neutralității Internet-ului, va prezentam câteva modalități de a intra în contact cu membrii Parlamentului European pentru a le putea comunica perspectiva dumneavoastră asupra acestui subiect, inainte de plenara din 3 Aprilie 2014.

1. Prima alternativă este folosirea site-ul Save The Internet. Aceasta pagina a fost creată pentru în special pentru subiectul neutralității Internetului. Pe această pagina, publicul poate intra in contact cu membrii Parlamentului European prin intermediul telefonului, faxului sau email-ului. Membrii Parlamentului European sunt selectați aleator dar cetățenii pot da click pe butoanele "Get another MEP" (MEP: Member of the European Parliament) pentru a selecta aleator alti Europarlamentari. În cazul faxului și email-ului, există deja câte un mesaj predefinit, dar care poate fi modificat de către utilizator. Contactarea telefonică prin intermediul acestui site este gratuită.

2. A doua alternativă este folosirea site-ului Political Memory creat de organizația pentru apărarea drepturilor digitale La Quadrature du Net. Pe această pagină se poate găsi întreaga listă a membrilor activi ai Parlamentului European, datele lor de contact, cât și istoricul voturilor acestora pe probleme legate de drepturi digitale. Pentru a obține întreaga listă cu Europarlamentarii Români, se poate folosi meniul site-ului sau se poate folosi link-ul special.

De obicei, soluția cea mai de efect este convorbirea telefonică pentru ca este mult mai personală decât fax-ul sau email-ul. Dezavantajele convorbirii telefonice sunt prețul (dacă nu folosiți site-ul Save The Internet) și tracul (în funcție de experiența și personalitatea a fiecăruia).

În cazul alegerii email-ului, folosirea unui mesaj prefabricat nu este cea mai bună idee. Este de preferat ca fiecare cetățean care își contactează Europarlamentarul să își redacteze un mesaj propriu și personalizat. Cu cât este mai personalizat mesajul, cu atât mai mari sunt șansele ca mesajul să fie citit și luat în considerare. Câteva posibile puncte de plecare pentru redactarea mesajului pot fi:
1. Scrisoarea deschisă către Europarlamentaii Români a ApTI și a ceilalți semnatari
2. Mesajele predefinite de pe site-ul Save The Internet
3. Pentru cei cu mai mult timp la dispoziție, dosarul neutralității Internetului de la La Quadrature du Net

Neutralitatea Internetului, amenințată de o propunere de regulament UE

  • Posted on: 17 September 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.17

În ultimii ani, comisarul european Neelie Kroes, care a susținut, inițial, neutralitatea Internetului, a cedat constant în fața presiunilor venite din partea marilor companii telecom, schimbându-și poziția de la protejarea neutralității Internetului la amenințarea ei. O propunere de regulament facută publică în data  de 11 septembrie 2013 confirmă această schimbare de poziție.

La Quadrature du Net și alte organizații similare au acuzat-o pe Kroes că, prin propunerea de regulament privind reforma pieței telecom din cadrul Uniunii Europene, distruge neutralitatea Internetului, deși pretinde că o protejează. Într-o versiune anterioară neoficială a propunerii comisarului Neelie Kroes pentru noile reguli telecom, „neutralitatea Internetului” a fost eliminată dintr-un loc în care fusese menționată anterior.

 „Comisia ar acorda companiilor telecom libertatea de a încheia acorduri comerciale cu mari furnizori de conținut precum Google sau Facebook pentru a prioritiza traficul lor de date în Internet. O astfel de „preluare a puterii” de către companiile private ar face ca restul cetățenilor și inovatorii nou-intrați pe piață să aibă acces la un Internet mai lent, ceea ce ar avea efecte dezastruoase pentru libertate și inovare online”, a afirmat  Jérémie Zimmermann, purtător de cuvânt al La Quadrature du Net.

Pluralismul și libertatea mass-media în Europa

  • Posted on: 25 June 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.12

La începutul acestui an, Grupul la nivel înalt privind pluralismul și libertatea mass-media, constituit la nivelul Comisiei Europene, a publicat un raport și a prezentat o serie de recomandări referitoare la protecția și promovarea unei mass-medii libere și pluraliste în Europa.

Comisia Europeană a lansat o consultare publică asupra acestor documente, cu scopul de a iniția discuții pe marginea libertății mass-mediei, fără însă a detalia eventualele acțiuni sau măsuri concrete pe care le-ar putea avea în vedere.

În răspunsul său din 14 iunie, EDRi a subliniat faptul că, pentru a putea implementa în mod eficient art.21 al Tratatului privind Uniunea Europeană, Uniunea Europeană este credibilă pe plan internațional atunci când libertatea presei și a mass-mediei sunt protejate și respectate pe plan intern. EDRI a evidențiat faptul că sprijinirea jurnalismului de calitate poate fi realizată doar prin măsuri de protecție adecvate pentru surse și a solicitat Comisiei Europene să propună un instrument care să ofere astfel de măsuri de protecție juridică.

Conferinta despre Neutralitatea Internetului. Bucuresti. 5 Iunie 2012

  • Posted on: 10 May 2012
  • By: Bogdan Manolea

Am pus in discutie de mai multe ori pe acest site, dar si direct autoritatilor publice subiectul neutralitatii Internetului. Cum accesul la reteaua mondiala nu mai este de mult un lux, ci mai degraba un drept legal (asa cum este prevazut in dispozitiile privind serviciul universal), este important sa ne axam si asupra modului cum se face acest acces la Internet.

Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web, pune cel mai bine punctul pe i cind vorbim de ceea ce trebuie sa insemne Neutralitatea Internetului:  "fiecare client trebuie sa poate accesa fie serviciu online, iar fiecare serviciu online trebuie sa poata accesa fiecare client".

La doar o zi dupa ce Olanda a adoptat prima lege din Europa care garanteaza acest principiu, va propunem sa participati la o conferinta pe tema Neutralitatea reţelelor şi sustenabilitatea internetului organizata de catre ApTI in colaborare cu ANCOM pe data de 5 Iunie 2012, in Bucuresti. 

Participarea este libera, dar inregistrarea este obligatorii. Agenda, invitatii si formularul de inregistrare (obligatoriu de completat inainte de eveniment) sunt disponibile pe pagina ANCOM.

Neutralitatea Internetului în legislaţia din România

  • Posted on: 18 March 2011
  • By: Redacția ApTI

Sustine Neutralitatea Internetului prin semnarea amendamentului propus pe initiativa-legislativa.ro .

Cum ar fi ca furnizorul tău de servicii Internet să decidă ce servicii online poţi accesa în funcţie de valorea abonamentului pe care îl plăteşti? Spre exemplu, să poţi accesa avocatnet.ro, dar să fii nevoit să plăteşti un abonament mai mare pentru a putea accesa şi Wikipedia.

Sau cum ar fi dacă furnizorul tău de servicii ar prioritiza traficul către YahooMail, care s-ar încărca mult mai repede decât Gmail, în condiţiile în care tu ai cont Gmail?