ministerul culturii

România își definitivează poziția oficială de negociere pentru reforma copyright (rezumatul dezbaterii de la Ministerul Culturii)

  • Posted on: 21 January 2018
  • By: Cezara Panait
În septembrie 2016, Comisia Europeană a lansat o propunere de directivă pentru reforma drepturilor de autor în UE. Parlamentul European și statele membre, reprezentate în Consiliul UE, își consolidează pozițiile oficiale, în funcție de care se va lua decizia finală. De asemenea, votul comisiei JURI, responsabilă de această propunere, va avea loc în 24 aprilie 2018, deci va fi influențat și de opiniile statelor membre. Reunirea reprezentanților naționali ai statelor membre se va întâmpla pe 23 ianuarie, așa că dezbaterea din 17 ianuarie de la Ministerul Culturii a fost ultima de dinaintea prezentării poziției naționale. La baza negocierilor stă propunerea de compromis a Președinției Estoniene, care datează din 13 decembrie 2017. Există mai multe articole care merită atenție din partea factorilor de decizie, întrucât pot prezenta anumite probleme.
 
Va alege România să susțină impunerea taxei pe link și a sistemelor automate de filtrare a conținutului sau le va respinge? 
 
Iată principalele argumente invocate pentru cele două propuneri menționate vs. argumente clare despre de ce nu funcționează.

Dezbatere publică la Ministerul Culturii și încă două luni până la votul JURI! Oprește taxa pe link și “mașina de cenzură” a Internetului!

  • Posted on: 8 January 2018
  • By: Valentina Pavel

În septembrie 2016, Comisia Europeană a lansat o controversată propunere de directivă pentru reforma drepturilor de autor. Acum Parlamentul European și statele membre, reprezentate în Consiliul UE, își consolidează pozițiile oficiale. Este timpul să le transmitem atât europarlamentarilor, cât și reprezentanților naționali un mesaj clar împotriva mașinii de cenzură a Internetului și împotriva taxei pe link!

Reforma copyright și impactul asupra mediului digital

  • Posted on: 3 November 2016
  • By: Valentina Pavel

Împreună cu IAB România, organizăm o dezbatere pe tema propunerii de reformă a drepturilor de autor și impactul asupra mediului digital. Evenimentul va avea loc joi, 10 noiembrie 2016, începând cu orele 16.00, la We Love Digital Hub - Unirii (Strada Radu Vodă, 17).

Punct de vedere preliminar asupra reformei europene a dreptului de autor - dezbatere Ministerul Culturii

  • Posted on: 17 October 2016
  • By: Valentina Pavel

În data de 14 octombrie 2016, ApTI a trimis Ministerului Culturii un punct de vedere preliminar privind reforma legislației europene a dreptului de autor. Documentul completează comentariile ridicate verbal în cadrul dezbaterii publice organizate de minister în data de 11 octombrie, susținând opiniile asociațiilor EDRi (European Digital Rights) și Creative Commons.

Răspunsul Ministerului Culturii la scrisoarea privind digitizarea şi accesibilitatea online a materialului cultural

  • Posted on: 29 February 2012
  • By: Redacția ApTI

Ca urmare a scrisorii deschise transmisă de către ApTI și ale asociații și persoane interesate în noiembrie 2011,cu privire la digitizarea şi accesibilitatea online, prin intermediul Europeana.eu, a materialului cultural românesc , Ministerul Culturii și Patrimoniului Național a formulat un răspuns prin care se comunică, printre altele, următoarele chestiuni:

Cultura romana pe Internet si licentele deschise

  • Posted on: 25 November 2011
  • By: Bogdan Manolea

Astazi am trimis, impreuna cu alte asociatii si persoane interesate de subiect,  o scrisoare deschisa catre Ministrul Culturii si Patrimoniului National pe tema patrimoniului cultural romanesc aflat pe Internet si care poate fi afisat la Europeana.eu. Pina acum sunt vreo 36 000 de opere romanesti incarcate acolo, insa tinta stabilita de UE pentru Roamnia este de 789 000 pina in 2015.  Pare mult, insa daca ne uitam doar la recentul concurs WikiLovesMonuments gasim aproape 6000 de imagini sub o licenta libera (deci care permit reutilizarea lor si incarcarea in Europeana.eu) ale patromoniului cultural imobil romanesc. Aceasta situatie ne determina sa intrebam ce o sa faca Ministerul Culturii pentru a profita de aceste opere sub licenta libera, ca si alte cinci intrebari conexe: 

  1. Ce acțiuni are în vedere Ministerul Culturii și Patrimoniului Național în scopul implementării recomandărilor Comisiei Europene referitoare la conținutul digital, în general, și atingerii obiectivului indicativ de 789.000 de elemente cu care România ar trebui să contribuie la alimentarea Europeana în următorii patru ani, în particular?