opinie

Reforma copyright și impactul asupra mediului digital

  • Posted on: 3 November 2016
  • By: Valentina Pavel

Împreună cu IAB România, organizăm o dezbatere pe tema propunerii de reformă a drepturilor de autor și impactul asupra mediului digital. Evenimentul va avea loc joi, 10 noiembrie 2016, începând cu orele 16.00, la We Love Digital Hub - Unirii (Strada Radu Vodă, 17).

Dezbatere publică pe tema sistemului de evidență a turiștilor. Încă o măsură de supraveghere în masă!?!

  • Posted on: 20 August 2015
  • By: Valentina Pavel

Pe 5 august 2015, Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului anunța că va adopta o Hotărâre de Guvern pentru implementarea unui sistem național de evidență a turiștilor (SIET). Sistemul va fi operat de STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale), iar MAI (Ministerul Administrației și Internelor) va avea access la baza de date.

Opinia ApTI privind Raportul anual de autoevaluare - Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (OGP)

  • Posted on: 26 September 2013
  • By: Redacția ApTI

În perioada 11-25 septembrie 2013 a fost supus consultării publice draftul Raportului anual de autoevaluare privind Planul naţional de acţiune pentru anul 2012. Primul an de implementare al Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă s-a încheiat la 30 iunie 2013, iar Guvernul României urmează să transmită Comitetului de coordonare OGP Raportul anual de autoevaluare privind planul naţional de acţiune pentru anul 2012.

Opinia Avocatului General al Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la reținerea datelor

  • Posted on: 1 December 2011
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 9.23

Avocatul General al Curții de Justiție a Uniunii Europene şi-a exprimat recent punctul de vedere cu privire la cazul Bonnier Audio vs Perfect Communication Sweden (cauza nr. C-461/2010). Întrebarea la care Curtea de Justiție a fost solicitată să răspundă a fost dacă Directiva privind reținerea datelor și/sau articolele 3,4,5 și 11 ale Directivei privind prelucrarea datelor personale și protejarea confidențialității în sectorul comunicațiilor electronice împiedică statele membre să permită emiterea de ordine judecătorești, în cadrul unor proceduri judiciare civile, care să oblige furnizorii de servicii de Internet să furnizeze deținătorilor de drepturi de autor informații despre abonații despre care se presupune că au încălcat drepturi de proprietate intelectuală, conform art.8 al Directivei privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală. După cum este formulată, întrebarea pare să încerce să ofere, parțial, și răspunsul căutat, prin aceea că se solicită în mod explicit acceptarea presupunerii că măsura este proporțională și că au fost aduse dovezi care să demonstreze existența unei încălcări a drepturilor de proprietate intelectuală.

În răspunsul său, Avocatul General arată că nu există nicio prevedere în Directiva privind reținerea datelor sau în Directiva privind prelucrarea datelor personale și protejarea confidențialității în sectorul comunicațiilor electronice care să împiedice autoritățile naționale să impună o măsură prin care să se solicite utilizarea datelor reținute pentru identificarea indivizilor, în scopul aplicării prevederilor Directivei privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală. Totuși, aceste informații trebuie să fie reținute cu scopul de a putea fi puse la dispoziția deținătorilor drepturilor de proprietate intelectuală, conform prevederilor legale naționale și cu respectarea legislației europene în domeniul protecției datelor cu caracter personal.

Sondaj cu privire la utilizarea Internetului si datele personale

  • Posted on: 2 August 2011
  • By: Bogdan Manolea

ApTI este unul dintre membrii proiectului CONSENT , finantat de Uniunea Europeana (mai multe detalii) in care se cerceteaza atitudinea consumatorilor cu privire la serviciile on-line de tip UGC (continut generat de utilizatori) şi a modului în care practicile contractuale, comerciale, tehnice sau alţi factori afectează opţiunile şi atitudinile faţă de protecţia datelor personale în economia digitală.

Proiectul CONSENT a lansat un sondaj online (10-15 minute)  la nivelul intregii Europe pentru a afla opinia consumatorilor cu privire la aspectele mai sus mentionate. Va invitam sa partcipati la acest sondaj (disponibil inclusiv in limba romana) pentru a putea influenta politicileeuropene cu privire la retele sociale si site-uri de tip UGC.  

sondaj consent

 

APTI sustine Campania EDRI care critica noua recomandare CoE cu privire la libertatea de exprimare online

  • Posted on: 16 October 2007
  • By: Redacția ApTI
O noua recomandare a Consiliului Europei referitoare la promovarea libertatii de exprimare si informare in noile medii de informare si comunicare adoptata pe data de 26 Septembrie 2007 - CM/Rec(2007)11 nu reuseste sa sustina liberatatea de exprimare in Internet, prin promovarea unor concepte ca "informatie de incredere" sau a unui echilibru intre libertatea de exprimare si "valorile si sensibilitatile" persoanelor, aspecte care depasesc limitarile acceptate de Conventia Europeana a Drepturilor